Több mint két évig volt a Hungary Helps vezérigazgatója egy KDNP-s politikus úgy, hogy azt tiltja a törvény

belföld
2022 október 17., 16:11
comments 11

A K-Monitor közérdekű bejelentése nyomán lemondott KDNP-s párttisztségéről Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója. A politikus a KDNP Foglalkoztatás- és Munkaügyi Szakbizottságának elnöke és a Szakértői Tanács delegáltja is volt, ezáltal tisztségviselőjének minősült.

A HHP-ról szóló törvény szerint azonban „az Ügynökség vezérigazgatója, illetve az Ügynökséggel munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy nem lehet politikai párt vagy közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezet tisztségviselője.”

A minisztériumi vizsgálatot követően szóbeli felhívás alapján a Hungary Helps Ügynökség Zrt. vezetője azonnali hatállyal benyújtotta a lemondását a KDNP Szakmai Tanácsa elnökéhez, aki ezt „fájó szívvel” elfogadta.

Kovács-Pifka Péter tehát a vezérigazgatói pozíciót választotta a KDNP-s párttisztség helyett. Ugyanakkor továbbra is a párt szakértői tanácsában maradt. A látványos összeférhetetlenség kezdete a KDNP honlapjáról nem megállapítható, de az egyértelműen megállapítható, hogy Kovács-Pifka esetében az összeférhetetlenség miatt hosszú időn át nem álltak fenn a kinevezés feltételei, ennek ellenére vette fel havi 1,4 millió forintos fizetését. Az ügynek semmi következménye nem volt.

A Hungary Helps Program, Magyarország humanitárius segítségnyújtási programjának kiemelt célja az üldözött keresztények segítése. A kormány állítása szerint eddig több mint negyedmillió ember számára tették lehetővé, hogy a szülőföldjén éljen, illetve oda visszatérjen. Az ügynökség 2022 első feléig 28,3 milliárd támogatást osztott ki világszerte.

A program irányítása összekapcsolódik a politikával. A nyilvánosságban a KDNP-s Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára jeleníti meg, bár magát a 2019 óta létező, cégként működő Ügynökséget ez idáig Kovács-Pifka Péter vezette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.