Napok óta nem tudni semmit az iráni sportolóról, aki hidzsáb nélkül vett részt egy dél-koreai versenyen

külföld
2022 október 18., 07:20

Beszámolók szerint eltűnt az iráni falmászónő, Elnaz Rekabi Dél-Koreában, két nappal azután, hogy hidzsáb nélkül mászott egy nemzetközi versenyen, írja a Guardian.

A BBC perzsa kiadásának értesülése szerint Elnaz Rekabi barátai számoltak be arról, hogy vasárnap óta nem tudják elérni a sportolót. A hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva ír arról, hogy Rekabi mobiltelefonját és útlevelét is elkobozták. A BBC úgy tudja, hogy Rekabi az ázsiai bajnokság vége után tűnt el. A lap tudósítója úgy értesült, hogy Rekabi ekkor már egy Teheránba tartó gépen lehetett, és beszámolója szerint többen aggódnak a sportolóért.

A független, rezsimellenes Iran Wire lap úgy tudja, hogy a sportolót a versenyről az iráni nagykövetségre vitték Szöulban, hogy onnan vihessék vissza Iránba.

Az iráni nagykövetség azt közölte Twitteren, hogy Rekabi a csapat többi tagjával indult vissza Teheránba, és szerintük hamis információk és álhírek terjednek Rekabival kapcsolatban, amit határozottan visszautasítanak.

Azzal, hogy Elnaz Rekabi hidzsáb nélkül vett részt a versenyen, egyértelműen a tüntetők mellett állt ki, melyek azután törtek ki, hogy egy 22 éves fiatal nő, Mahsa Amini meghalt azután, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette. Iránban hosszú hetek óta zajlanak heves tüntetések, elsősorban fiatal nők részvételével, az elnyomó szabályok, illetve a szabadságjogok alapvető korlátozása miatt.

link Forrás

Tavaly Rekabi lett az első iráni nő, aki érmet nyert mászásban, múlt héten pedig negyedik helyen végzett Dél-Koreában.

Korábbról egy iráni sportolónőről tudni, aki hidzsáb nélkül versenyzett: 2019-ben Sadaf Khadem bokszoló akkor kérte is, hogy Franciaországban maradhasson, miután Iránban elfogatóparancs volt ellen érvényben, amiért kendő nélkül, és rövidnadrágban bokszolt.

Rekabi egy 2016-os interjúban amúgy beszélt arról, hogy a hidzsáb viselése extra nehézséget jelent olyankor, amikor melegben kell mászniuk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.