A Gazprom kedvéért halogatjuk a NATO-bővítés jóváhagyását? Nem válaszol a kormány

POLITIKA
2022 október 19., 04:18
comments 8

Magyarországon és Törökországon kívül már az összes NATO-tagállam parlamentje jóváhagyta, hogy Svédország és Finnország beléphessen a katonai szövetségbe. A kormányok vezetői már a nyáron támogatták a két észak-európai ország csatlakozását a madridi NATO-csúcson, de a tényleges tagsághoz a parlamentek határozatai is szükségesek.

Törökország kurd aktivisták (a török kormány szerint terroristák) kiadatását követeli a két országtól, ezért húzza az ankarai parlament az időt. A magyar késlekedés okai azonban nem világosak. Az MSZP, a DK és a Momentum is sürgette már, hogy szavazzon a magyar parlament, de a fideszes többség ezt rendre elutasította.

A kormány már július 14-én benyújtotta a parlamentnek az északiak csatlakozásáról szóló törvényeket, de az eddig nem került a képviselők elé. Kedden végül megjelentek a törvényjavaslatok a parlament legfrissebb üléstervében, azaz jövő héttől kezdve valamikor szavazhatnak róla.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője (és szombatig még a párt társelnöke) három kérdéssel fordult az ügyben a kormányhoz. A válaszok nélküli válasz éppen kedden érkezett meg, amikor az üléstervbe bekerült a finn és svéd csatlakozás ügye. Tóth már október 3-án kérte a parlamenttől a csatlakozási törvények napirendre vételét, de javaslatát a kormánypárti képviselők leszavazták.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől Tóth azt kérdezte, hogy van-e köze a Gazprommal kötött új megállapodásoknak a NATO-bővítés halogatásához. Szijjártó Péter és Nagy Márton az elmúlt hetekben többször is találkoztak orosz vezetőkkel, és többek között megállapodtak velük, hogy a Gazprom ezen a télen hitelbe adja az MVM által megvásárolt gáz egy részét.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Szijjártó Péter külügyminiszter 2019 október 30-i találkozója.
photo_camera Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Szijjártó Péter külügyminiszter. Fotó: KKM/Burger Zsolt/MTI/MTVA

Orbán Viktor miniszterelnöktől Tóth azt kérdezte, hogy a kormánypárti képviselők miért akadályozzák a csatlakozási törvények elfogadását. A honvédelmi minisztertől pedig azt, hogy saját államtitkára, Vargha Tamás, miért szavazott a csatlakozási törvények napirendre vétele ellen október 3-án.

A három kérdésre Magyar Levente külügyi államtitkár "válaszolt". Két mondatot: "A Kormány benyújtotta a ratifikációhoz szükséges javaslatot az Országgyűlésnek. A tárgyalás menetrendjéről az Országgyűlés dönt."

Ezeket Tóth természetesen már a kérdések feltevése előtt is tudta, hiszen ha a kormány nem nyújtotta volna be a javaslatokat, akkor ő október 3-án nem kérhette volna a napirendre vételüket. Hogy az orosz gázüzletnek köze lehet-e az eddigi halogatáshoz, vagy a fideszesek egyéb okból húzták július óta az időt, az nem derült ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.