Hat hónapos kortól ajánlja a Pfizer és a Moderna vakcináit az Európai Gyógyszerügynökség

koronavírus
2022 október 19., 19:58

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Comirnaty és a Spikevax vakcina alkalmazásának engedélyezését javasolja a 6 hónaposnál idősebbek számára, valamint a Spikevax vakcina második adaptált változatának uniós jóváhagyását szorgalmazza – tájékoztatott az uniós ügynökség szerdán.

Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. május 17-én.
photo_camera Oltáshoz előkészített, a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty vakcinával töltött fecskendők Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. május 17-én Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A 6 hónapos és 4 vagy 5 év közötti gyermekeknél mindkét vakcina leggyakoribb mellékhatásai hasonlóak az idősebb korcsoportokban tapasztaltakhoz.

A BioNTech/Pfizer biotechnológiai vállalat Comirnaty nevű koronavírus elleni vakcinája esetében az EMA azt javasolja, hogy a termékleírásban a 6 hónapos és 4 év közötti gyermekeknél történő alkalmazás is szerepeljen. A Moderna gyógyszercég Spikevax nevű, koronavírus elleni vakcinájának termékleírását pedig azzal egészítené ki, hogy az oltóanyag 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeknél is alkalmazható.Mindkét vakcina adagja alacsonyabb lesz a már engedélyezett korcsoportok adagjaihoz képest.

A 6 hónapos és 4 év közötti gyermekeknél a Comirnaty oltóanyag három adagját kell beadni a teljes védettség eléréshez, mindegyik 3 mikrogramm lesz. Az első két adagot három hét különbséggel kell beadni, a harmadikat legalább 8 héttel a második után.

A 6 hónapos és 5 év közötti gyermekeknél a Spikevax oltóanyagból két egyenként 25 mikrogrammos adag beadása szükséges, négy hét különbséggel. Az oltásokat a felkar vagy a comb izmaiba kell adni – írták.


Hangsúlyozták, hogy a Comirnaty és a Spikevax használatának előnyei a 6 hónapos és 4, illetve 5 év közötti gyermekeknél meghaladják az esetleges kockázatokat.Végezetül emlékeztettek, a Comirnaty és a Spikevax használata már engedélyezett mind a felnőttek, mind az 5, illetve 6 éves gyermekek körében.

Az uniós gyógyszerügynökség arról is tájékoztatott, hogy jóváhagyást javasol a SARS-CoV-2 eredeti törzse mellett a BA.4 és BA.5 omikron szubvariánsokat is megcélzó Spikevax vakcina adaptált változatának. Az új adaptált oltóanyag alkalmazása azon felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek esetében ajánlott, akik már legalább két oltással rendelkeznek a koronavírus ellen.

Az EMA ez ideig:

  • a Pfizer/BioNTech Comirnaty;
  • az AstraZeneca Vaxzevira;
  • a Moderna Spikevax;
  • a Novavax Nuvaxovid;
  • a Johnson & Johnson Jcovden

nevű vakcináit, valamint a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra.

Jelenleg az orosz Szputnyik V, a Sanofi Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a kínai Sinovac gyógyszergyár, a spanyolországi Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű, azonos nevű, koronavírus elleni vakcináját, valamint a német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát vizsgálja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.