Lavrov szerint nincs értelme fenntartani Nyugaton a korábbi orosz diplomáciai jelenlétet

külföld
2022 október 19., 07:10
comments 15

Oroszországnak nincs értelme fenntartania a nyugati országokban korábbi diplomáciai jelenlétét, mert az orosz diplomaták emberinek alig nevezhető körülmények között kénytelenek ott dolgozni - ezt mondta kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a diplomáciai szolgálatra felvett végzős diákok előtt tartott beszédében.

"Nincs értelme és szándék sincs arra, hogy fenntartsuk a korábbi jelenlétünket a nyugati országokban. Az embereink olyan körülmények között kénytelenek dolgozni, amelyek nehezen nevezhetők emberinek. Állandó problémákat okoznak nekik, fizikai támadások fenyegetik őket. Legfőképp pedig - nincs ott teendő, mióta Európa úgy döntött, hogy elzárkózik előlünk és megszakít minden gazdasági együttműködést. Nem fogjuk a dolgokat erőltetni" - mondta az orosz külügyminiszter.

"Ilyen körülmények között a súlypontot olyan országokra fogjuk helyezni, amelyek készek velünk az egyenrangúság és a kölcsönös előnyösség alapján együttműködni, és jó kilátásokkal rendelkező projektekre törekedni"Lavrov szerint jelenleg is zajlik a külügyminisztérium "tevékenységének földrajzi áttájolása külföldön, illetve a belső apparátusban is". "Az úgynevezett harmadik világ, Ázsia, Afrika és Latin-Amerika országai nagyobb figyelmet érdemelnek. A magas és legmagasabb szinten is több olyan tervről zajlik egyeztetés, amely diplomáciai támogatást igényel a többi között üzleti, közös kulturális, humanitárius és oktatási projektek szempontjából." Kijelentette, hogy a partnerek száma, amelyekkel Oroszország jelenleg fejleszti kapcsolatait, az mutatja, hogy szó sincs Moszkva elszigeteltségéről.

Szijjártó Péter (j) magyar külügyminiszter személyes jóbarátjával, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
photo_camera Szergej Lavrov és Szijjártó Péter New Yorkban 2022 szeptember 23-án. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook/MARTON_KIRALY

Hogy Magyarországot az ilyen partnerek közé sorolja-e az orosz külügyminiszter, az a beszédéből, legalábbis annak MTI-s összefoglalásából nem derült ki. A magyar külügyminiszter mindenesetre órákkal azután tárgyalt New Yorkban Lavrovval, hogy az Európai Unió arra kérte a tagállamokat, ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel. Szijjártó belátta, hogy ezért "szar alaknak" tartják Magyarország nyugati szövetségesei, de a kormánymédiában arról beszélt, a gázellátás biztosítása még ezt is megérte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.