Megkönnyítené a kormány az állami vagyon értékesítését, hogy több bevételhez juthasson „a kritikus gazdasági helyzetben”

POLITIKA
2022 október 19., 10:44

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedd este nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amivel a kormány az állami vagyonelemek hasznosításával, értékesítésével tudná növelni a bevételeit „a kritikus gazdasági helyzetben”. Ennek érdekében például úgy módosítják az állami vagyonról szóló törvényt, hogy több esetben lehessen mellőzni a versenyeztetést. Így a törvény elfogadása után az állami vagyon hasznosításánál már nem kell versenyeztetni, ha :

  • ha a határozott időre kötendő szerződés tartama az egy évet nem haladja meg;
  • ha az ingatlan hasznosítása az ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog – így különösen bányászati jog – gyakorlásához szükséges, vagy azt segíti elő;
  • ingóságok hasznosítása esetén, ha azok együttes forgalmi értéke a bruttó 25 millió forintot nem haladja meg;
  • ha a hasznosítással érintett terület nagysága az 50 négyzetmétert nem haladja meg.

Egy másik módosítással a kormány „olyan védett természeti területeken fekvő állami tulajdonú ingatlanok értékesíthetőségének lehetőségét teremti meg, amelyek értékesítési potenciállal rendelkeznek”. A vevőnek ugyanakkor vállalnia kell, hogy a védett természeti terület fenntartásáról, hasznosításáról évente beszámolót készít a természetvédelmi kezelésért felelős szervnek.

A kisajátítás után visszamaradt, korlátozottan hasznosítható, kivezetésre szánt állami vagyonnak minősített ingatlanoknál bővítenék az ingyenes vagyonjuttatásra jogosultak körét az adott településen már ingatlan tulajdonnal rendelkező személyekkel. Az indoklás szerint a módosítás elősegíti az állami ingatlan állomány portfólió-tisztítását.

A javaslat szerint az örökös és végintézkedés nélkül elhunyt személyek hagyatékát képező ingatlanok - a termőföldek kivételével - és az ahhoz tartozó ingóságokat az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat örökölné. Az indoklás szerint ezzel lehetővé válik az elhunyt személy ingatlan vagyonának a helye szerinti helyi közösség céljaira fordítása, valamint az örökösre háruló kötelezettségek teljesítése is hatékonyabban kezelhető.

De szerepel benne az is, hogy az önkormányzatoktól átvett fekvőbeteg-szakellátó intézmények esetében Országos Kórházi Főigazgatóság helyett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A lépést azzal indokolják, hogy így érhető el, hogy egységes szemlélet érvényesüljön az állami ingatlanokkal kapcsolatos vagyongazdálkodás területén.

Nagy Márton közleménye szerint a törvényjavaslat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlói pozíciójának megerősítésével egységes, centralizált tulajdonosi joggyakorlási rendszert hoz létre az ingatlanok tekintetében. „Célul tűzi ki az állami feladatellátást közvetlenül szolgáló és stratégiai szempontból jelentős vagyon állami portfólióban tartását, ugyanakkor a kidolgozott hatékony értékesítési és hasznosítási stratégia biztosítja, hogy a feladatellátást közvetlenül nem szolgáló vagyonelemek értékesítése és hasznosítása útján az állam bevételei a szankciós gazdasági helyzetben növelhetők, a kiadások pedig csökkenthetők legyenek - mindezt egyszerűbb, de továbbra is transzparens módon” - írta a miniszter.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.