Sokkal kevesebb gázt bányásznak Oroszországban idén

gazdaság
2022 október 19., 10:26

A Gazprom bejelentette, hogyan alakult az idei termelése az év elejétől október 15-ig.

Drámaian csökkent a felszínre hozott gáz mennyisége, az idei kitermelés 18 százalékkal volt eddig alacsonyabb a 2021-es, ugyanerre az időszakra vonatkozó adathoz képest. 72 milliárd köbméterrel maradt el a termelés idén, ez megfelel Magyarország 6 és fél évnyi teljes gázigényének.

A csökkenésért 9,5 milliárd köbméter erejéig a belföldi kereslet esése a felelős. Ez a visszaesés összefügghet a szankciókkal, amelyek miatt egyes gyárak nem képesek fenntartani a termelést.

A csökkenés azonban legnagyobb részt annak köszönhető, hogy Oroszország jelentősen korlátozta az európai exportját. Itt a visszaesés 41,4 százalék, azaz 89,3 milliárd köbméter. Már 2021 nyarán elkezdte a Gazprom visszafogni az exportot Európa felé, és idén fokozatosan egyre több vásárlójától vonta meg a földgázt. Először csak új szerződéseket nem kötöttek, aztán egyre több, érvényben lévő szerződésének sem tett már eleget a cég. A legnagyobb exportvezetéket, az Északi Áramlat 1-et csak nyár végén zárták el véglegesen, ennek megnyitása idén már kizárt, mert azóta a vezetéket felrobbantották. Emiatt az év végéig jelentősen csökkenhet a termelés visszaesése a most mért 18 százalékhoz képest is.

A Gazprom a termelés csökkenése ellenére 2022 első fél évében több pénzt termelt, mint 2021 első hat hónapjában, hiszen a cég elmaradó szállításai miatt jelentősen emelkedtek az európai gázárak. A cég adózás utáni eredménye kétszeresére duzzadt az első félévben, számolt be az akm.ru.

Ugyanakkor a termelés kiesése és az európai piacok elvesztése hosszútávon komoly gondot okozhat a Gazpromnak és fő tulajdonosának, az orosz államnak. A gázmezők termelésének visszafogása nem minden esetben visszafordítható, és az egyre inkább LNG-re támaszkodó európai vásárlók aligha vesznek majd újra orosz gázt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.