27 milliárddal, 238 milliárd forintra nőtt a Nemzeti Atlétikai Központ építési költsége

ingatlan
2022 október 20., 12:40
comments 15

Bár az elszálló árak miatt közel 300 állami beruházást felfüggesztett a kormány, az igazán fontos dolgokra mindig akad egy kis közpénz. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megígérte májusban, hogy elhalasztanak ugyan sok állami beruházást, de az alapelv az, hogy torzókat nem hagynak.

Ennek szellemében a szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat extra 27 milliárd forintot ad a Nemzeti Atlétikai Stadion építésére. Eredetileg 204 milliárd forintba került volna a beruházás, ezt idén nyáron 8 milliárd forinttal megtoldották, most pedig 211 milliárd forintról 238 milliárd forintra emelték a támogatást, így összesen már 34 milliárd forinttal drágult a csepeli monstrum. A kivitelező természetesen a Mészáros-féle ZÁÉV és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium.

A főváros 2023-ban ad otthont az atlétikai világbajnokságnak. A 40 ezres stadion és az ahhoz kapcsolódó létesítmények így összességében már bőven többe kerülnek az adófizetőknek, mint a Puskás Aréna, ami csak 190 milliárd forint közpénzt emésztett fel.

Szintén fizeti az állam a felcsúti Endresz György Általános Iskola vadonatúj épületének extra költségeit. A számla 6,3 milliárd forintról két év alatt 6,9 milliárd forintra hízott. Az Átlátszó cikke szerint a Fejér-B.Á.L. Zrt. tulajdonában lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. megtervezte, a Fejér-B.Á.L. Zrt. pedig kivitelezte a felcsúti iskola újjáépítését. Mindkét cég a felcsúti milliárdos gyerekeinek tulajdonában van. Az épületet már szeptemberben átadták. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az átadón arról beszélt, hogy az iskolafejlesztési program egyedinek számít, eddig ilyen nem volt Magyarország történetében: az épületben tizenhat tanterem és egy nagy tornacsarnok kapott helyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.