Lemondott Liz Truss

Külpolitika
2022 október 20., 12:40
comments 52

Csütörtök délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Downing Street 10 előtt Liz Truss brit miniszterelnök. Bejelentette, hogy lemond, de hivatalban marad, amíg utódját meg nem választják, és az új kormányfő személyéről a Konzervatív Párt már a jövő héten dönteni szeretne.

photo_camera Liz Truss lemond. Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Truss kijelentette, hogy nagy gazdasági és nemzetközi instabilitás idején kezdett kormányozni, és bár voltak eredményei, nem tudta teljesíteni küldetését, hogy a helyzetet normalizálja. Rövid bejelentésében azt is közölte, hogy mindennél fontosabb az ország gazdasági és politikai stabilitásának megőrzése, és már értesítette Károly királyt a döntéséről.

Truss bukását az előző pénzügyminiszteréhez, Kwasi Kwartenghez fűződő szeptemberi gazdaságélénkítő csomag okozta: a magas jövedelműeknek kedvező adócsökkentési csomag azonnal példátlan gazdasági és politikai válságot okozott, súlyosan megrendítve a font árfolyamát. Hiába cserélte le előbb a pénzügy-, majd tegnap a belügyminiszterét, és vonta vissza mára lényegében a teljes szeptemberi miniköltségvetést, Truss nem tudta stabilizálni a helyzetet. Kedden még megpróbálta menteni a menthetőt egy bocsánatkéréssel, de miután párttársai szerdán a Guardian szerint bizalmatlansági indítvánnyal fenyegették meg, elfogyott körülötte a levegő.

A brit politikában még soha nem volt a mostanihoz fogható válság. Teljesen példátlan, hogy az országnak ennyire rövid időn két miniszterelnöke is lemondjon, és a kormánypárt támogatottsága 10 százalék alá zuhanjon. Liz Truss abban is rekordtartó, hogy nála rövidebb ideig senki sem kormányzott.

A kiszámíthatóságáról és stabilitásáról ismert Nagy-Britanniát az utóbbi napokban több kommentátor is Britaly-ként kezdte emlegetni, a politikai válságról válságra bukdácsoló, ingatag gazdasági helyzetű Olaszországra utalva. A kiábrándultság miatt mára a hajdan Brexit-párti politikusok és elemzők közül is egyre többen ismerik el, hogy hiba volt kilépni az Európai Unióból.

Truss lemondása annyira benne volt a pakliban, hogy a Daily Star múlt pénteken élő streamet indított, ahol azt lehetett figyelni, ki bírja tovább: Liz Truss kormányfőként, vagy egy fej saláta. A saláta nyert.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.