Ha a nők menstruációs szabadságra mehetnek, a férfiak kapjanak urológiai szabadnapot, mondja az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselőnője

POLITIKA
2022 október 21., 10:20
comments 48

Az erzsébetvárosi képviselő-testület szerdán döntött a menstruációs szabadság bevezetéséről, de még mielőtt szavaztak volna, a képviselők megvitatták a momentumos Sáli Annamária által bedobott javaslatot, vitáztak egy sort róla.

Veres Zoltán fideszes önkormányzati képviselő azt mondta, az első kérdés ami felmerült benne, hogy „ez mennyire diszkriminatív akár a nemek között”. Majd azzal folytatta, hogy „az ilyen típusú dolgot mindenképpen támogatjuk”, csak szerinte „ez egy érthetetlen formában került így be”, mert „a szabályozás picit felemásra sikerül, hogy valakire vonatkozik, valakire pedig nem”.

Majd a szintén fideszes Ripka András beszélt, aki egy ponton úgy fogalmazott: „Nem vagyok nagy szakértője ezeknek a dolgoknak”. Erre harsány röhögés tört ki a teremben, és valaki – hang alapján talán Niedermüller Péter – azt mondta nevetve: „Látszik”. Ripka ezután még elmondta: „Ha a hölgyeknek vannak javaslataik, nyugodtan dobják be a közösbe.”

Ezek után kapott szót Garai Dóra (Élhető Erzsébetváros Egyesület) önkormányzati képviselő, aki azzal kezdte, hogy ő „egyenlőségpárti”.

„Természetemből fakadóan meg tudom érteni ezeket a problémákat, viszont én egyenlőségpárti vagyok, szerintem a nők és a férfiak egyenlőek, és itt most gyakorlatilag plusz jogosultságot adunk bizonyos embereknek nem alapján. Kedvezményt kapnak egyes emberek csak azért, mert nők vagy férfiak. Ennek a következő lépése az lesz, hogy mindenki különleges hópehely lesz, és akkor már a nikotinfüggőknek ha remeg a kezük, akkor adjunk cigizési időt, és még Isten tudja. Akkor már javaslom, hogy legyen egyenlőség, és a férfiaknak legyen urológiai vizsgálat szabadnap, vagy...” – és itt a mellette ülő közbeszólt, hogy „másnaposság”. Mire Garai rávágta: „Valakinek másnaposság, igen.”

Végül egy tartózkodással, ellenszavazat nélkül fogadta el az erzsébetvárosi képviselő-testület a menstruációs szabadság bevezetéséről szóló javaslatot.

Terézváros képviselő-testülete szeptember elsején fogadta el a javaslatot, hogy az önkormányzati cégeknél havonta egy extra szabadnapot kaphassanak azok a nők, akiknek fájdalmas a menstruációja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.