„Ha óvodapedagógus nincs, akkor sincs jövő, mert mi vagyunk a nulladik lépcsőfok”

oktatás
2022 október 21., 08:18
comments 6

Október 21-ére Budapest számos kerületében és vidéki városban számos óvoda dolgozói polgári engedetlenséget hirdettek. Eddig egyszerre, ekkora számban még nem demonstráltak az egészen kicsik pedagógusai.

  • A XV. kerületben 19 önkormányzati fenntartású óvoda óvónői és nevelési, oktatási munkát segítő (NOKS) munkatársai nem veszik fel a munkát, ez összesen 374 fő.
  • A IV. kerületben 11 óvoda 177 dolgozója csatlakozott az akcióhoz, és hét óvoda teljesen zárva lesz pénteken. Reggel élőláncot alakítottak az egyes intézményeknél.
  • A XIX. kerületben hét óvoda 154 dolgozója csatlakozik.
  • Pécelen az összes óvoda minden munkatársa engedetlenkedik.

És ezzel még nincs vége, mert jövő héten a VI. kerület négy óvodájában lesz hasonló akció.

Az óvodák fenntartója alapvetően az önkormányzat (néhány esetben, amikor az óvoda egy azonos név alatt futó, nagyobb oktatási komplexum része, akkor a tankerület, illetve van számos egyházi óvoda is), ez bizonyos helyeken előny az alapvetően minden tiltakozással szemben ellenséges tankerületekhez képest.

„Míg az iskolai pedagógusoknak egyre nehezebb felszólalni, mert különböző fenyegetések, retorziók érik őket, mi itt a XV. kerület óvodáiban abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ki tudunk állni, hiszen nem a tankerület a fenntartónk. Azért kerültünk most reflektorfénybe, mert egy egész kerület beleállt ebbe, egyik óvoda sem nyit ki - mondja Kátainé dr. Kovács Viktória, a Hétszínvirág Összevont Óvoda óvodavezető-helyettese, az engedetlenség egyik szervezője. - Pártpolitikamentes az akciónk, mivel azonban a politika maga a közélet, mindenbe belejátszik. Ilyen szempontból szerencsénk van, hogy ellenzéki a polgármesterünk, mert nem hátráltat bennünket. Ahol fideszes polgármester van, az én információim szerint egyáltalán nem mernek hasonló akcióba kezdeni a kollégák.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.