Szijjártó: Most, amikor háború van, egy speciális magyar választ adunk

POLITIKA
2022 október 21., 13:44
comments 30

Szijjártó Péter a Claessens-cégcsoport érdekeltségébe tartozó Agro-Build Kft. beruházásának somogyszobi átadóünnepségén arról beszélt: Magyarországnak az elmúlt 12 évben számos válsággal kellett megküzdenie, és ezekben az volt a közös, hogy az ország mindig erősebben jött ki a válságokból, mint ahogy belement.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez úgy lehetséges, hogy

minden egyes esetben magyar érdekekre épülő, speciálisan magyar választ adtunk, „nem a nemzetközi mainstreammel úsztunk együtt, hanem kizárólag a magyar nemzeti érdek mellett döntöttünk”, és így, utólag, azt tudjuk mondani, hogy minden esetben igazunk is lett.

Szijjártó szerint a koronavírus-járvány idején is így volt: Magyarország nem várt a nyugati vakcinákra, hanem megvette a keletieket, és „meg tudtuk menteni sok százezer magyar ember életét”. (Arról nem beszélt, hogy ugyanakkor Magyarországon volt a legtöbb halálos koronavírus-áldozat lakosságarányosan.)

Azt mondta, így volt ez a járvány gazdasági vonatkozásában is, hiszen szerinte nem a munkanélküliség finanszírozására fordították a kormányzati forrásokat, hanem arra, hogy a munkanélküliség megelőzése érdekében segítsék a magyarországi vállalatok beruházásait.

Azt mondta, most, amikor háború van, egy speciális magyar választ adunk, amelynek keretében „minden erőnkkel azon vagyunk, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát és hazánk kimaradását a háborúból”.

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov 2022. július 21-én.
photo_camera Szijjártó Péter és Szergej Lavrov 2022. július 21-én. Illusztráció: Grigorij Sziszojev/Sputnik via AFP

A háború új világgazdasági realitást hoz el, és az európai kontinens gazdasága komoly recesszió irányába halad, de „mi ebből a recesszióból is ki akarunk maradni” – mondta Szijjártó, aki szerint ehhez „a már jól ismert nemzeti válaszra van szükség”.

Azt mondta, ez kb. úgy néz ki, hogy amíg újabb és újabb beruházások végrehajtásához segítik hozzá a magyarországi vállalatokat, addig ki tudunk maradni a recesszióból.

Szerinte ehhez az kell, hogy biztonságos környezetet garantáljanak a vállalatoknak három szempontból: garantálni kell a politikai stabilitást, a fizikai biztonságot és az energiaellátás stabilitását. „Magyarország mindhármat tudja biztosítani, és ez Európában egy kifejezetten egyedi helyzetet állít elő” – mondta a miniszter.

Szijjártó szerint az energiaellátás tekintetében csütörtök éjszaka arattak újabb győzelmet, amikor sikerült megakadályozni, hogy Brüsszelben olyan döntés szülessen, ami már rövid távon is ellehetetlenítette volna Magyarország földgázellátását. A hosszú távú gázvásárlásra vonatkozó szerződések mentességet élveznek az úgynevezett ársapkarendelet vonatkozásában – mondta. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.