Több mint 12 ezer embert tartóztathattak le és 250-et gyilkolhattak meg Iránban a tüntetések kezdete óta

POLITIKA
2022 október 22., 14:10

Több mint 12 ezer embert tartóztathattak le és 250-et gyilkolhattak meg az iráni hatóságok szeptermber 16., az országos tüntetéshullám kezdete óta – írja a HRANA emberi jogi szervezetre hivatkozva a Guardian. A lap szerint több ezer olyan család lehet az országban, akik nem tudnak a tüntetések miatt bebörtönzött szeretteik hollétéről és állapotáról.

Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, Hosszein Szalami azt mondta, a biztonsági erők közel állnak hozzá, hogy leverjék a még zajló kormányellenes tiltakozásokat Iránban. Az Iráni Emberi Jogi Központ szerint csak Teherán tartományban eddig háromezer embert vettek őrizetbe, közülük 835-en jelenleg is börtönben vannak, kétszázan diákok.

Az Amnesty International októberi jelentése szerint egy hónap alatt legalább 23 gyerekáldozata is volt a tüntetéssorozat fegyveres elfojtásának. A tiltakozások a 22 éves Mahsza Amini halála miatt robbantak ki Iránban öt héttel ezelőtt, miután a fiatal nőt Teheránban az öltözködési szabályok megsértése miatt letartóztták, és ismeretlen körülmények között feltehetően halálra verték az iszlám köztársaság rettegett erkölcsrendészei.

A HRANA jelentése szerint a letartóztatásokról hírt adó újságírók különösen nagy veszélyben vannak: a Nemzetközi Újságíró Szövetség adatai szerint eddig 24 iráni tudósítót tartóztattak le. A Riporterek Határok Nélkül ennél is több, 30 újságíró elfogásáról számolt be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.