Öt tüntető meghalt Iránban, miközben az őrizete alatt agyonvert fiatal nő halála miatt tiltakoztak

külföld
2022 szeptember 20., 07:13
comments 1

Öten meghaltak hétfőn Irán Kurdisztán tartományában, amikor tüzet nyitottak rájuk a biztonsági erők azon a tüntetésen, ahol a 22 éves Mahsa Amini őrizetbe vétele alatti halála miatt tiltakoztak – közölte egy kurd jogvédő csoport a Reuters szerint. A jogvédők szerint a tüntetéseken 75 ember sérült meg.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Már harmadik napja tartanak a zavargások, amiért Aminit agyonverték az erkölcsrendészek, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat. A rendőrség „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.

A tüntetéseken történt halálesetekről hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett. Az iráni állami televízió szerint több tüntetőt letartóztattak, de „a közösségi médiában megjelent, halálesetekről szóló állításokat” visszautasították, és bemutattak két sérült fiatalt. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.