Iránban meghalt egy fiatal nő, miután letartóztatta az erkölcsrendészet

külföld
szeptember 16., 15:56
comments 1

Egy 22 éves iráni nő meghalt néhány nappal azután, hogy az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szigorú szabályokat. Szemtanúk szerint Teheránban való keddi elfogásakor Mahsa Aminit egy rendőrségi furgonban verték.

A rendőrség tagadta a vádakat. A rendőrök szerint Amini "hirtelen szívproblémától szenvedett".

Ez a legfrisebb eset az elmúlt hetekben az iráni hatóságok által nőkkel szembeni brutalitásról szóló jelentések sorában. A lány családja szerint Amini egészséges fiatal nő volt, akinek nem volt olyan egészségügyi problémája, amely magyarázatot adna egy hirtelen szívproblémára.

A családot arról értesítették, hogy Amini-t letartóztatása után néhány órával kórházba szállították. Amini a családja szerint végig kómában volt, mielőtt pénteken meghalt. A teheráni rendőrség közölte, hogy Aminit a hidzsáb, azaz a minden nő számára kötelezően viselendő fejkendő "igazolása és oktatása" miatt tartóztatták le.

Sok iráni, köztük kormánypártiak is, a közösségi médiafelületeken felháborodásuknak adtak hangot az erkölcsrendőrség, más néven az iránymutató járőrök létezése miatt, és gyilkos járőröknek fordítható hashtageket használtak. A közösségi médiában olyan videók jelentek meg, amelyeken látszik, hogy a rendőrök nőket tartóztatnak le, a földre rángatják és erőszakkal elhurcolják őket.

Sok iráni egyenesen a legfelsőbb vezetőt, Ali Khamenei-t hibáztatta. Egy régi beszédét osztották meg újra a közösségi médiában, amiben igazolja az erkölcsrendőrség szerepét és ragaszkodik ahhoz, hogy az iszlám uralom alatt a nőket az iszlám öltözködési szabályok betartására kell kényszeríteni. (via BBC. Címlapképünk illusztráció.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt