Boris Johnson mégsem indul a pártelnökségért, így szinte biztosan Sunak lesz a következő brit miniszterelnök

külföld
2022 október 24., 04:09
comments 6

Nagy eséllyel Rishi Sunak lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, mivel Boris Johnson bejelentette, hogy mégsem indul a Konzervatív Párt elnöki posztjáért kiírt versengésen. Johnson azt állítja, annak ellenére döntött így, hogy amúgy megvan a szükséges számú támogatója a képviselők soraiból, bár nyilvánosan nem közölték ennyien, hogy támogatnák a nemrég lemondott miniszterelnököt.

Johnson a karib-tengeri nyaralását szakította meg, hogy Lizz Truss lemondása után összeszedje a szükséges képviselői támogatást. A Reuters beszámolója szerint Johnson azt állította, hogy összeszedte a 102 ajánlást, és ezzel visszatérhetett volna a Downing Streetre, de nem sikerült meggyőznie a másik két indulót, Sunakot és Penny Mordauntot, hogy a nemzet érdeke miatt közösen induljanak, ezért inkább visszalép.

photo_camera Johnson és Sunak Fotó: JESSICA TAYLOR/AFP

Johnson szerint ő még sokat tud nyújtani a hazájának, de ez egyszerűen most nem a megfelelő idő erre. Sunak amúgy 155 képviselő támogatását szerezte meg vasárnap, míg Johnson nyilvánosan kevesebb mint hatvanét.

Így viszont Johnson régi pártbeli riválisa, a 42 éves, egykori pénzügyminiszter, Sunak lehet a befutó, akár már hétfőn is. Vasárnap este Johnson több hűséges támogatója is Sunakra váltott inkább.

Eddig mindössze 25 konzervatív képviselő jelentette be, hogy Penny Mordaunt jelöltségét támogatja. A jelöltséghez szükséges száz frakcióajánlást a szabályok alapján hétfőn brit idő szerint 14 óráig, közép-európai idő szerint 15 óráig kell összegyűjteni.

A Konzervatív Párt új vezetőjének megválasztási folyamata legkésőbb október 28-án, pénteken lezárul. Ez a határidő akkor érvényes, ha hétfőn legalább két jelölt bejut a választási szakaszba, és közülük a párttagság választhatja ki gyorsított online szavazással az új vezetőt.

Ha azonban a hétfő délutáni határidőig Rishi Sunakon kívül más nem tudja összegyűjteni a jelöltséghez minimálisan előírt száz frakciótámogatót, akkor már hétfőtől Sunak lehet a Konzervatív Párt új vezetője és az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Liz Truss jelenlegi miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy távozik a Konzervatív Párt éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult. A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de utódja megválasztásáig Truss ellátja a kormányfői teendőket. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.