Egy tiktokker tesztelte, mennyi baktérium van a combinók kapaszkodóján és ülésein

TUDOMÁNY
2022 október 24., 09:20
comments 15

Plantprotecting néven csinál TikTok-videókat egy növényorvos PhD hallgató, aki mintákat vett az egyik budapesti Combino villamos gombjáról és kapaszkodójáról, illetve üléséről. Az erről szóló videójában látni, hogy öt napig tenyészti a levett mintákat.

Az első napon az ülésről vett mintát már apró gombatelepek vették körbe, a gombról vett minta esetében pedig ennél is gyorsabban növekvő gombát lehetett látni. Végül az ülésről vett mintánál az ötödik napon már a táptalaj is kirepedt.

@plantprotecting Bocsi @BKK Budapest, ez az utolsó, ígérem, de erre még nagyon kíváncsi voltam! Amúgy szeretünk! 🥰 Minden kórokozó mikroorganizmus, de nem minden mikroorganizmus kórokozó! 🤫 Keep calm and travel with bkk. 😘 #bkk #test #agarlemez #agarplate ♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita

A videó készítője külön üzent a BKK-nak, hogy „amúgy szeretünk”, majd azt is odaírta, hogy „keep calm and travel with bkk”. Azt nem írta oda, hogy érdemes villamosozás után kezet mosni.

Nem sokkal korábban egyébként a BKK automatáinak érintőkijelzőjéről vett mintákat, abban az esetben is hasonló eredményre jutott, mint a nyomógombnál és az ülésnél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.