Még hét nap van a hónapból, de máris ez Sydney legcsapadékosabb októbere valaha

külföld
2022 október 24., 07:31
comments 2

Még csak október 24-e van, de Sydney-ben már összejött minden idők legcsapadékosabb októbere, amióta csak mérik, azaz 165 éve. Hétfőig 286,8 milliméter csapadékot mértek az ausztrál városban, de országszerte is komoly gondokat okoz a rengeteg csapadék, aminek egyelőre nem is lesz vége, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: SAEED KHAN/AFP

Október amúgy zsinórban a harmadik hónap, amikor Sydney-ben megdől a csapadékrekord, az éves szint már 2387,6 milliméter, ami jó eséllyel a valaha volt legesősebb évet jelenti. Összehasonlításképpen, Magyarországon az évi átlagos csapadék 500-750 mm szokott alakulni, tájegységtől függően.

Az elmúlt 24 órában az Új-Dél-Wales államban lévő Alstonville városára 233 mm, Goonengerry-re 215 mm, míg Doon Doon-ra 196 mm eső zúdult le. Az előrejelzések szerint marad is az esős idő országszerte, komoly viharokkal és villámlásokkal, valamint erős széllel.

link Forrás

Jó eséllyel Victoria államban is megdőlhet az októberi csapadékrekord, mivel az eddigi esős hetek után az előrejelzések sok esőt jósolnak a következő napokra, bár a hó végére már mérséklődhet a helyzet.

A Dél-Ausztrália határán lévő Renmark pedig egyetlen nap alatt az éves csapadékmennyiség harmadát kitevő esőt (közel 100 mm) kapott. 1889 óta nem mértek ennyi esőt a településen.

A heves esőzések miatt az ország keleti felén öt államban vannak áradások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.