A PM cáfolja, hogy az év végéig marad a kifizetési stop a költségvetési szerveknél

belföld
2022 október 25., 05:37

Két hónappal meghosszabbítja az eredeti tervek szerint október végén lejáró kifizetési stopot a kormány az államigazgatásban – írta a HVG. A „fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében továbbra is csak pénzügyminisztériumi engedéllyel lehet a béreken kívül bármi mást kifizetni a kormány felügyelete alá tartozó szerveknél, állította a lap.

A nem nyilvános döntésről még a Telex írt szeptember végén: a kormány első körben október 31-ig rendelt el kifizetési stopot, ami alól kivételt képeztek a bérek, az uniós programok, illetve az oktatási, egészségügyi és szociális finanszírozás.

A Pénzügyminisztérium közleményében akkor az állt, ez nem általános kifizetési stopot jelent, tehát nem arról van szó, hogy a tárca által is felsorolt kivételeken – ideértve a nyugdíjakat is – kívül semmit nem lehet kifizetni. Hanem arról, hogy „a fegyelmezett, takarékos gazdálkodás” jegyében minden további kifizetés a Pénzügyminisztérium engedélyéhez kötött.

Update 10:35-kor: A Pénzügyminisztérium lapunkhoz is eljuttatott közleményben cáfolta a HVG értesülését. A tárca sajtóosztálya azt írta, „a takarékossági intézkedés október végéig van hatályban, a kormány nem tervezi meghosszabbítani.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.