Isten háta mögött – Elkészült az új Makró

szolgálati közlemény
2022 október 25., 05:39
comments 3

A katolikus egyházon belüli szexuális visszaélések, illetve azok eltussolása az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb globális botránya. Amerikai és nyugat-európai példákból tudjuk: az áldozatok rendszerint csak azután álltak elő, és a rendszer csak azután kezdett el változni, hogy tényfeltáró cikkek sora jelent meg. Itthon még nem látunk olyan áttörést, mint Nyugaton vagy éppen Lengyelországban, de Urfi Péter három éve készülő sorozata határozott lépés ebbe az irányba.

Ez a Makró a felejtés ellen íródik

- olvasható a 444 új kiadványában, mert a szerző szerint azért ismétlődhetett évszázadokon keresztül a gyerekmolesztálások és azok eltussolásának ördögi sorozata, mert túl sokaknak állt érdekében hallgatni, és túl sokan akartak felejteni. A kevés bátor kiállás emléke ezért gyorsan halványodik - Magyarországon is. Összeállításunk emlékeztet, és remélhetőleg cselekvésre sarkall most és évek múlva egyaránt.

Több teljesen új fejezet mellett a sorozat legerősebb darabjai közül válogattunk, és egyben utánamentünk, mi történt a feltárt ügyek főszereplőivel a cikkek megjelenése után. Volt megvádolt pap, akit elhelyeztek a gyerekek közeléből; volt, akit eljárás alá vontak; de voltak ketten is, akik beperelték az áldozatot. A szörnyűségek nyomában eljutunk Alaszkától a Vatikánig, Baranyától Bel-Budáig, az állambiztonsági levéltártól a kulcsra zárt falusi pincéig.

Az új Makrót hamarosan, napokon belül elkezdjük kiküldeni azoknak, akik a Belső kör tagjai, és bejelölték, hogy kérik a nyomtatott kiadványokat. Érdemes megnézni a profilban, hogy jó-e a cím, hogy biztosan megkapja mindenki a magazint, aki szeretné. Aki még nem tagja a Belső körnek, annak van még ideje, hogy előfizessen, és akkor onnantól kapja ingyen ezeket a papírszagú kis remekeket, amelyeket Bukta Anikó tervez. Minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk az elakadtam@444.hu címen.

A szerző köszönetet mond Mészáros Zsófiának, aki az előzetes tervezéstől kezdve három éven át szerkesztőként végigkísérte a sorozatot. És Rudan Mária gyermekvédelmi szakértőnek, aki még elolvasta és kijegyzetelte a kéziratot, de a megjelenést már nem élte meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt