Oroszországnak való kémkedés miatt akarnak kiutasítani egy férfit Norvégiából, aki sarkvidéken kutató brazil tudósnak próbálta kiadni magát

külföld
2022 október 25., 14:36
comments 4

Őrizetbe vett egy feltételezett orosz kémet a sarkvidéki Tromsö városában a norvég rendőrség hétfőn. A férfi, aki tavaly óta tudósként dolgozott Tromsö egyetemén, brazil állampolgárnak mondta magát, de a rendőrség szerint valódi személyazonossága orosz.

A norvég titkosszolgálat szerint a férfi veszélyt jelent az ország alapvető nemzeti érdekeire, ezért ki kell utasítani Norvégiából. A beszámolók szerint a férfi 2021 óta tartózkodott Norvégiában, és többek között hibrid hadviseléssel kapcsolatos kutatásokat végzett.

A NATO-tag Norvégia az Északi-sarkvidéken határos Oroszországgal, és az orosz-ukrán háború kitörése óta fokozta biztonsági intézkedéseit. Norvégia együttműködött más országok biztonsági szolgálataival is az ügyben. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt