Ramzan Kadirov háborúnak nevezte a különleges katonai műveletet

külföld
2022 október 25., 09:51

Nem tartja elégségesnek az orosz hadsereg Ukrajnára mért megtorló csapásait Ramzan Kadirov csecsen elnök. Vlagyimir Putyin egyik leghűségesebb és leghangosabb szövetségese a Telegramon megosztott üzenetében odáig ment a felháborodásában, hogy véletlenül „háborúnak” nevezte azt, amit hivatalosan „különleges katonai műveletnek” kell nevezni. Ezért elvben akár be is börtönözhetnék, bár erre az ő esetében aligha kerül majd sor.

Ramzan Kadirov a négy ukrán megye annektálásának hivatalos moszkvai megünneplésén. Most az ezeket a megyéket érő ukrán támadásokra válaszul ukrán városok teljes elpusztítását követeli.
photo_camera Ramzan Kadirov a négy ukrán megye annektálásának hivatalos moszkvai megünneplésén. Most az ezeket a megyéket érő ukrán támadásokra válaszul ukrán városok teljes elpusztítását követeli Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Kadirov leginkább eszkalálná a háborút. Abból kiindulva, hogy Vlagyimir Putyin elnök október elején annektált négy ukrán megyét, melyek területén statáriumot is hirdetett, szerinte az ukrán erők ezen területeket érő támadásait keményebben kéne megtorolni.

Oroszország október második hetében, a kercsi hídon történt robbanás után széles körű terrorbombázásokba kezdett Ukrajnában, nagy hatótávolságú precíziós bombákkal – Kalibr, H-101 és H-555 cirkálórakétákkal – kezdte támadni az ukrán kritikus infrastruktúrát, elsősorban az ország energiaellátását biztosító erőműveket célozva. A kampány hevességére jellemző, hogy az ukrán katonai felderítés parancsnoka, Kirilo Budanov vezérőrnagy szerint mostanára el is használták a háború előtt rendelkezésre álló készleteik csaknem felét, a Kalibrek 43, a H-101-esek és H-555-ösök 45 százalékát. Ezeket a rakétákat az oroszok a szankciók miatt nehezen pótolhatják, mivel nagyon sok importalkatrészt használnak hozzájuk.

Kadirov szerint azonban ez nem elégséges. „Ha ez a válaszunk, akkor ez gyenge válasz. Ha csak egy lövedék is az irányunkba száll, el kell törölnünk a városokat. Hogy lássuk a távoli horizontot. Hogy megértessük, még gondolni se szabad arra, hogy az irányunkba lőjenek” – írta. (Via Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.