Dél-Afrika beengedi a szankcionált orosz oligarcha óriásjachtját

külföld
2022 október 26., 04:43
comments 5

Hongkongból a dél-afrikai Fokvárosba tart az orosz oligarcha, Alekszei Mordasov több mint egy focipálya méretű luxusjachtja. És bár az Egyesült Államok és az EU szankciókat vetett ki Oroszország korábbi leggazdagabb emberére, a dél-afrikai kormány már bejelentette, hogy nem áll a félmilliárd dolláros jacht útjába, pontosabban nem hajlandó azt lefoglalni.

Mordasov, aki a Szeversztal nevű bányász- és acélgyártó vállalat tulajdonosaként szedte meg magát, már elvesztett egy jachtot a szankciók miatt, Lady M nevű hajóját még március elején lefoglalták az olasz hatóságok. Jóval nagyobb Nord nevű hajója ekkor a Seychelles-szigeteken volt, onnan gyorsan Vlagyivisztokba hajózott, valószínűleg azért, hogy elkerülje a Lady M sorsát. A szibériai város kikötőjéből viszont előbb Hongkongba hajózott, majd Dél-Afrika felé indult.

photo_camera A Nord óriásjacht Hongkongban. Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Fokváros polgármestere, Geordin Hill-Lewis a Twitteren követelte a dél-afrikai kormánytól, hogy ne hagyják a Putyinnal elvileg szoros viszonyt ápoló oligarchának, hogy a városába mentse a vagyonát, és szégyenteljesnek nevezte, amit eddig a kormány tett az orosz-ukrán háború kapcsán. A Cyril Ramaphosa elnök vezette dél-afrikai kormány ugyanis eddig leginkább semmit sem tett, nem kritizálták nyíltan Oroszországot és tartózkodtak az orosz támadást elítélő ENSZ-szavazáson. Az elnök szóvivője Mordasov jachtjával kapcsolatban is bejelentette, hogy

a kormány csak az ENSZ-ben megszavazott szankciókat köteles betartani, az Egyesült Államok és az EU szankcióit nem. Az elmúlt években teljesen a kínai kormány uralma alá került Hongkong vezetői is hasonló indokokkal hagyták, hogy a 141 méter hosszú luxushajó kiköthessen a városban. Hogy a jacht miért indult el Hongkongból, Fokvárosba, illetve hogy az oligarcha a fedélzeten van-e, egyelőre nem tudni biztosan. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.