2022 október 27., 06:24

A Klebelsberg Központ mostani vezetője hat éve még üdvözölte a tüntetéseket, mert azzal sikeresen lehetett nyomást gyakorolni a kormányra

„Jól érzékelhető, hogy a kormány tárgyalókészsége a demonstrációk sikere miatt változott meg. Köszönet mindazoknak, akik személyesen részt vettek a tüntetéseken!” - írta 2016 márciusban az Oktatási Vezetők Szakszervezetének az elnöke, Hajnal Gabriella. Az a Hajnal Gabriella, aki 2018-ban a Klebelsberg Központ elnöke lett, és azóta is irányítja az oktatásért felelős állami hivatalt.

photo_camera Hajnal Gabriella Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Hajnal akkori összefoglalóját az oktatás problémiáról ma is osztogathatnák az élőláncban. Jelezte például azt a problémát, hogy a kormány nem veszi komoly a helyzetet. „Az oktatás anomáliáinak megoldásáról a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tárgyalásokat kezdeményezett a kormány által kijelölt Balog Zoltán miniszterrel. A tárgyalások előkészítő szakaszában a kormány képviselője elzárkózott a problémák mélységének elismerésétől; finomításokról, korrekciókról beszélt”.

És pontosan körülírta, hogy mi a gond az oktatással: „A tárgyalásokon az elsődleges szempont a gyermek. Az ő érdekük, hogy az iskola működése biztonságos legyen, a XXI. század kihívásaira való felkészítéshez a személyi és tárgyi feltételek megfelelőek legyenek. Az elsődleges kérdés az iskolák önállóságának „újrateremtése”, az ezzel járó igazgatói feladatok, felelősség (munkáltatói jog, önálló költségvetés, tankönyvválasztás lehetősége stb.) megadása. A másik sarkalatos pont a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentése heti 22 órára. Ez utóbbi kérdésben az álláspontok pillanatnyilag jelentősen eltérnek.

A tárgyalásokon komoly előrelépések vannak a tananyagcsökkentésben, a pedagógusok terhelésének csökkentésében, a nyugdíjas pedagógusok foglalkoztatásában, a pótlékok, a minőségi munka elismerése, a fenntartó intézmény, a KLIK átalakítása, az érettségi vizsga új szabályai tekintetében. El kívánjuk érni, hogy a tanulók felkészítése és az új szabályok bevezetésével ne érje hátrány a jövőre érettségiző diákokat.

Továbbra is kiemelt figyelmet kap a tárgyalásokon az oktatást segítők bérének rendezése.”

Polgári engedetlenség - ami miatt most tanárokat rúgnak ki vagy fenyegetnek kirúgással - már ekkor is volt. Erről Hajnal azt írta, hogy „azon tagjaink egyéni döntésük szerint vegyenek részt”.

„Amennyiben a kormánnyal nem sikerül megállapodásra jutni, a Sztrájkbizottság kész országos sztrájkot hirdetni, hogy a gyermekek, tanulók, valamint a pedagógusok és az oktató munkát segítők érdekét szolgáló változtatásokat elérje. Ha erre a jogszerű sztrájkmegmozdulásra sor kerül, számítunk tagjaink aktív részvételére” - írta Hajnal 2016-ban.