Az esküdtek „helytelen viselkedése” miatt szakították meg az ausztrál parlamentben történt nemi erőszakkal kapcsolatos tárgyalást

külföld
2022 október 27., 05:54
comments 7

Felmentették az esküdtszéket, miután kiderült, hogy az egyikőjük a szexuális erőszakkal kapcsolatos tudományos kutatásokról olvasott, márpedig az esküdtszék tagjai csak a tárgyalóteremben bemutatott bizonyítékok alapján hozhatnak ítéletet.

Az esküdtszéknek a 27 éves Bruce Lehrmann volt politikai tanácsadó ügyében kellett volna dönteniük. A férfit azzal vádolják, hogy megerőszakolta egy kolléganőjét az ausztrál parlament épületében. Lehrmann tagadja, hogy szexuálisan bántalmazta volna Brittany Higginst 2019-ben a parlament épületének egy kanapéján. Lehrman nemcsak az erőszakot tagadja, de azt is, hogy egyáltalán szexeltek.

A nő viszont azt állítja, elaludt egy kanapén, és arra ébredt, hogy Lehrmann szexel vele. Az esküdtszéknek lejátszott rendőrségi kihallgatáson azt mondta, sírva kérte Lehrmant hogy hagyja abba.

Az, hogy az esküdtek közül valaki utánaolvasott a témának, a szobájuk rendbetétele során derült ki. A bíró ezután úgy fogalmazott, „lehet, hogy nem történt kár”, de nem tudja vállalni „a kockázatot”. Hozzátette, hogy az esküdteket korábban legalább 17 alkalommal figyelmeztette.

A tárgyalást elhalasztották, az új időpontot februárra tűzték ki. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.