Svájci segítséggel több írót kimenekítettek Afganisztánból

külföld
2022 október 27., 10:57

Svájci írók összefogásával sikerült több afganisztáni írót Svájcba menekíteni a tálib uralom alá került közép-keleti országból. A német svájci írói egyesülettel együttműködésben 25 ismert svájci szerző - köztük Charles Lewinsky, Sabine Haupt és Lukas Bärfuss - patrónusprogramot indított, aminek keretében már 40 afgán író érkezett Svájcba a családjával együtt.

photo_camera Charles Lewinsky, a programban részt vevő svájci író. Fotó: Leemage via AFP

Kilenc további résztvevő vár még a beutazás pozitív elbírálására, mondta Daniel Rothenbühler, a német svájci PEN Központ elnöke az SDA svájci hírügynökségnek. Azt is mondta, hogy a PEN Központ eredetileg nem akarta nyilvánosságra hozni a programot, mert nem akart ezzel esetleges politikai nehézségeket okozni.

A patrónusprogramban részt vevő svájci írók gyakorlati segítséget is nyújtottak afgán kollégáiknak: emailben egyeztettek velük a pénzügyi támogatásokról, megszervezték a fogadásukat a repülőtéren. A Woz hetilap értesülése szerint magánszemélyek és alapítványok is támogatták a projektet mintegy 50 ezer svájci frankkal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt