Eltávolítottak négy szovjet emlékművet Lengyelországban

külföld
2022 október 28., 07:58

Lengyelországban elbontottak négy emlékművet csütörtökön, melyeket a kommunizmus idején a Vörös Hadsereg hősi halottainak állítottak. Az állami történelmi intézet vezetője, Karol Nawrocki azt nyilatkozta: az emlékművek egy olyan rendszert képviselnek, amely bűnös volt saját népe és más nemzetek, köztük a lengyelek leigázásában és meggyilkolásában.

„Ez a gyalázat emlékműve, annak a megvetésnek az emlékműve, amit a győztesek éreztek az áldozatok fölött - mondta Nawrocki Glubczyce városában, az egyik elbontott emlékmű helyszínén. - 1945-ben a szovjetek nem felszabadulást hoztak, hanem egy újabb fogságot. Elfogták Lengyelországot, és zsákmányként kezelték.” Glubczycén kívül Byczynában, Bobolicében és Staszow mellett távolították el a szobrokat. A szovjet katonák holttestét még az '50-es években exhumálták és rendes sírokba temették.

Egy szovjet hősi emlékmű kordonok mögött, Krakkóban.
photo_camera Egy szovjet hősi emlékmű kordonok mögött, Krakkóban. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Nawrocki emlékeztetett arra is, hogy az orosz törvények büntetőjogi felelősségre vonják és három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtják azt, aki a szovjet hadsereg emlékműveit eltávolítja, még külföldön is. (Euronews)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.