Republikon: magabiztos a Fidesz előnye

POLITIKA
2022 október 29., 07:01
comments 119

Októberben 35 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. A DK jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, 12 százalék támogatja őket, a Mi Hazánk 7 százalékkal a második legerősebb ellenzéki párt, a Momentum 6, az MSZP 4 százalékon áll. A Jobbik 3, az LMP és az MKKP 2, a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség körében – ez derül ki a Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közölt.

A kutatás további eredményei:

  • A bizonytalanok aránya 28 százalék, ez jóval magasabb, mint a tavaszi országgyűlési választásokkor volt.
  • A biztos szavazók körében 51 százalék a Fidesz támogatottsága, 16 százalékon áll a DK, 9 százalék a Mi Hazánkra, 8 százalék a Momentumra, 6 az MSZP-re tenné le a voksát, ha most vasárnap lenne a választás. A Jobbik 4, az LMP 3, a Párbeszéd 2, az MKKP pedig 1 százalékos támogatottsággal bírnak a biztos szavazó pártválasztók körében.
photo_camera Fotó: Dr. Hargitai János/Facebook
  • A választási eredményekhez képest csökkent a Fidesz és az ellenzéki blokk közötti támogatottsági szakadék, bár továbbra is magabiztos a Fidesz előnye.
  • A hat együttműködő ellenzéki párt összesített támogatottsága a biztos szavazók körében 38 százalék, ami 3,5 százalékponttal magasabb, mint a választáson elért listás eredményük.
  • Jelenleg a két blokk között 13 százalékpontos a különbség, szemben az áprilisi, közel 20 százalékpontos különbséggel, amiben részben a hat párt kismértékű erősödése, részben pedig a Mi Hazánk erősödése játszik szerepet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.