A finn miniszterelnök szerint fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország jóváhagyja végre a NATO-tagsági kérelmüket

POLITIKA
2022 november 01., 12:05
comments 25

Sanna Marin szerint fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország minél hamarabb ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelmeket - írja a Reuters nyomán a Telex. Már csak Magyarország és Törökország ugyanis az a két NATO-tagállam, amelyek nem fogadták el a finnek csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Sanna Marin finn miniszterelnök legutóbb október végén, az EU-vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt nyilatkozta, hogy beszélt Orbán Viktorral és Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel, és

„okkal reméli”, hogy mindkét ország „a lehető leghamarabb” jóváhagyja majd a szóban forgó kérelmet.Ez viszont azóta sem történt meg.

Finnország Svédországgal párhuzamosan az orosz–ukrán háború kezdete óta sürgeti a NATO-csatlakozást: Törökország, Svédország és Finnország még júniusban írt alá egy megállapodást, amelyben megegyeztek, hogy a törökök bizonyos feltételek mellett támogatni fogják törekvéseiket.

A török kormány legalább 33 „terrorista” kiadatását kérte Finnországtól és Svédországtól, Törökország szerint ugyanis a svédek és a finnek a „törvényen kívüli” Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK és a Fethullahista Terrorszervezet (FETO) „inkubátorai”. Augusztus végén azzal fenyegették a finneket és a svédeket, hogy meg fogják vétózni a csatlakozási kérelmüket, mert nem tartják be az ígéreteiket.

Gulyás Gergely egy október közepi kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy jó eséllyel még idén jóváhagyja a magyar parlament a NATO bővítését, de előbb az uniós támogatások megszerzése érdekében az EU felé vállalt kötelezettségeket kellett jogszabályba foglalni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.