A finn miniszterelnök szerint fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország jóváhagyja végre a NATO-tagsági kérelmüket

POLITIKA
2022 november 01., 12:05
comments 25

Sanna Marin szerint fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország minél hamarabb ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelmeket - írja a Reuters nyomán a Telex. Már csak Magyarország és Törökország ugyanis az a két NATO-tagállam, amelyek nem fogadták el a finnek csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Sanna Marin finn miniszterelnök legutóbb október végén, az EU-vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt nyilatkozta, hogy beszélt Orbán Viktorral és Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel, és

„okkal reméli”, hogy mindkét ország „a lehető leghamarabb” jóváhagyja majd a szóban forgó kérelmet.Ez viszont azóta sem történt meg.

Finnország Svédországgal párhuzamosan az orosz–ukrán háború kezdete óta sürgeti a NATO-csatlakozást: Törökország, Svédország és Finnország még júniusban írt alá egy megállapodást, amelyben megegyeztek, hogy a törökök bizonyos feltételek mellett támogatni fogják törekvéseiket.

A török kormány legalább 33 „terrorista” kiadatását kérte Finnországtól és Svédországtól, Törökország szerint ugyanis a svédek és a finnek a „törvényen kívüli” Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK és a Fethullahista Terrorszervezet (FETO) „inkubátorai”. Augusztus végén azzal fenyegették a finneket és a svédeket, hogy meg fogják vétózni a csatlakozási kérelmüket, mert nem tartják be az ígéreteiket.

Gulyás Gergely egy október közepi kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta, hogy jó eséllyel még idén jóváhagyja a magyar parlament a NATO bővítését, de előbb az uniós támogatások megszerzése érdekében az EU felé vállalt kötelezettségeket kellett jogszabályba foglalni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt