Sanna Marin finn miniszterelnök Orbán Viktorral és Recep Tayyip Erdogannal is beszélt a NATO-csatlakozásról

POLITIKA
2022 október 20., 20:06
comments 20

„Beszéltem Magyarország és Törökország vezetőjével, és úgy tudom, semmi nem állhat Finnország NATO-csatlakozásának útjába” – mondta Sanna Marin finn miniszterelnök csütörtökön, az EU-vezetők brüsszeli csúcstalálkozója előtt a Politicónak.

Magyarország és Törökország az a két NATO-tagállam, amelyek még nem ratifikálták a finnek csatlakozását a szövetséghez. Marin Brüsszelben azt mondta, okkal reméli, hogy mindkét ország „a lehető leghamarabb” jóváhagyja a szóban forgó kérelmet.

photo_camera Sanna Marin Fotó: OLIVIER HOSLET/AFP

Finnország Svédországgal párhuzamosan az orosz–ukrán háború kezdete óta sürgeti a NATO-csatlakozást. Törökország, Svédország és Finnország még júniusban írt alá egy megállapodást, amelyben megegyeztek, hogy a törökök bizonyos feltételek mellett támogatni fogják törekvéseiket.

A török kormány legalább 33 „terrorista” kiadatását kérte Finnországtól és Svédországtól, Törökország szerint ugyanis a svédek és a finnek a „törvényen kívüli” Kurdisztáni Munkáspárt, a PKK és a Fethullahista Terrorszervezet (FETO) „inkubátorai”. Augusztus végén azzal fenyegették a finneket és a svédeket, hogy meg fogják vétózni a csatlakozási kérelmüket, mert nem tartják be az ígéreteiket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt