Ülősztrájkokkal tiltakoznak az iráni egyetemeken

külföld
2022 november 01., 19:47
comments 1

Az egyetemi hallgatók ülősztrájkot szerveztek az iráni kormányellenes tüntetések támogatására, annak ellenére, hogy a hatósági fellépések egyre erősödnek.

Az interneten közzétett videók és fényképek fiatal férfiakat és nőket mutattak be Teheránban és más városokban az egyetemi folyosókon, udvarokon és utakon összegyűlni.

Többen plakátokat tartottak fel, amik arra figyelmeztettek, hogy nem lesznek órák, amíg a tiltakozás közben letartóztatott diáktársakat ki nem szabadítják.

link Forrás

Kedden az iráni Human Rights Activists hírügynökség (HRANA) közzétett képeket állítása szerint a diákok ülősztrájkjáról több fővárosi egyetemen. Hasonló tiltakozások voltak a központi Jazd és Iszfahán meg a déli Siráz egyetemein is.

Az északkeleti Szanandadzs városában a Kurdisztáni Orvostudományi Egyetem diáklányait filmre vették, amint fejkendőjüket lengetve a levegőben a tüntetések jelszavát, „Nő, élet, szabadság” énekelték.

Miközben a sztrájkok zajlottak, a Students United Telegram csatorna két diák letartóztatásáról számolt be az Amir Kabir Egyetemen. A HRANA azt is közölte, hogy hármat hétfőn tartóztattak le a sirázi Iszlám Azad Egyetemen, egy negyediket pedig a délnyugati Zahedan városában.

„Az egyetemeket meg kell védeni, és biztonságos teret kell képezniük a diákok számára” – írta a Twitteren Azar Manszuri nőjogi aktivista, az reformpárti Iráni Iszlám Néppárt Uniójának vezetője.

A tüntetések az egyetemeken kívül is töretlenül folytatódtak, dacolva a biztonsági erők erőszakos fellépésével.

Iráni tüntetők Arákban október 30-án.
photo_camera Iráni tüntetők Arákban október 30-án. Fotó: -/AFP

Aktivisták szerint 300 embert vettek őrizetbe a hat héttel ezelőtti zavargások óta.

A tiltakozást egy fiatal nő halála váltotta ki, aki meghalt az őrizetben, ahova azzal a váddal vitte az erkölcsrendőrség, hogy „nem megfelelően” viselte a hidzsábját.

A tüntetéssorozat az 1979-es iszlám forradalom óta az egyik legkomolyabb kihívás az ország vallási vezetésének. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.