Házfoglalók költöztek be a Kreml-közeli techvállalat alapítójának amszterdami házába

külföld
2022 november 02., 10:05

Klasszikus squattolás történt Amszterdamban, ahol házfoglalók költöztek be az orosz techvállalat, a Yandex alapítójának, Arkagyij Volozsnak a tulajdonában lévő épületbe, írja a holland Indymedia nyomán a Meduza.

A házat elfoglaló beköltözők azt mondták a lapnak, hogy szándékosan választották ki ezt az ingatlant, mert hiába vannak érvényben EU-s szankciók Volozzsal szemben, a holland hatóságok nem foglalták le az ingatlant. A squattolók közleménye szerint számukra nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz milliárdosok és oligarchák jogainak korlátozása nem élvez prioritást a holland hatóságoknál. Holland lapbeszámolók szerint október 27-én foglalták el az ingatlant.

Közleményükben arról is írtak, hogy szerintük az országban jobban védik a milliárdosok jogait, mint az átlagos emberekéit, és írtak arról is, hogy az országban nagyjából 9000 ingatlan lehet offshore vállalatok tulajdonában. Épp ezért szerintük nem lakáshiány van Hollandiában, hanem felesleg van gazdag emberekből.

Volozs ellen júniusban vetett ki szankciót az EU, jelenleg Tel-Avivban él.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.