Szaúdi hírszerzés: Irán 48 órán belül megtámadhatja Szaúd-Arábiát

külföld
2022 november 02., 06:37
comments 37

Szaúd-Arábia megosztotta azokat a hírszerzési értesüléseit amerikai tisztviselőkkel, amelyek arra utalnak, hogy Irán a küszöbén van annak, hogy megtámadja az országukat - közölte három névtelenséget kérő amerikai tisztviselő kedden.

Az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy Irán megtámadja Szaúd-Arábiát, az utóbbi időben fokozódtak, miután a Biden-kormány szankciókat vetett ki Iránra és iráni magas rangú tisztviselőkre, amiért véres kezűen verték le a tüntetéseket, és amiért több száz drónt adtak Oroszországnak.

A hírszerzési információk szerint Irán „hamarosan vagy 48 órán belül” támadhat. „Aggodalommal tölt el bennünket a fenyegetettség, a katonai és hírszerzési csatornákon keresztül folyamatos kapcsolatban maradunk a szaúdiakkal” – áll az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács közleményében. „Habozás nélkül fel fogunk lépni az érdekeink és partnereink védelmében a régióban.”

Pat Ryder tábornok, a Pentagon sajtótitkára is kijelentette, hogy az amerikai katonai tisztviselők „aggasztónak tartják a térségben uralkodó fenyegetettséget”.

Az Egyesült Államok térségbeli nagykövetsége még nem adott ki riasztást, sem útmutatást Szaúd-Arábiában tartózkodó amerikaiaknak.

Az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Irán között már 2019-ben kiéleződött a feszültség, amikor Szaúd-Arábia keleti térségét jelentős támadás érte, amely akadályozta az olajkitermelést, ezzel durván magasra emelve az energiaárakat. Irán tagadta a támadást, de az eset után ugyanolyan bombaszállító drónokat találtak, mint amilyeneket most az oroszoknak adtak Ukrajna lebombázásához. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.