Kitartanak az iráni tüntetők

külföld
2022 október 29., 06:34

Folytatódtak a tüntetések Iránban pénteken a Mahsza Amini halála miatt kitört demonstrációk résztvevőinek meggyilkolása miatt. Az IRNA iráni hírügynökségnek a tartomány biztonsági tanácsára hivatkozó jelentése szerint a Szisztán-Beludzsisztán tartományban fekvő Záhedán városában egy ember meghalt, tizennégy másik, köztük a biztonsági erők több tagja megsebesült.

Záhedánban az iráni hatóságok menesztettek több biztonsági vezetőt, közöttük a rendőrfőnököt, miután egy vizsgálat szerint egyes tisztek hanyagsága vezetett a polgári személyek halálához.

Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján.
photo_camera Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján. Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu Agency via AFP

A 22 éves kurd Amini, akit az iszlám kendő „nem megfelelő viselése” miatt vett őrizetbe az erkölcsrendészet, az őrizetben három nappal később, szeptember 16-án elhunyt. Halála országszerte tömegtüntetéseket váltott ki, amelyeken a kezdeti „nők, élet, szabadság” jelszavakhoz a tüntetések elleni kemény fellépés miatt immár nyíltan rendszerellenes jelszavak is elhangzanak. Az oslói székhelyű Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű civil szervezet szerint a tüntetéseken legkevesebb százhatvanan haltak meg, közöttük mintegy húsz kiskorú.

Szerdán tüntetők ezrei vonultak fel a kurdisztáni Szakkezben, Mahsza Amini szülővárosában, a nő halála után negyven nappal. Incidensek voltak csütörtökön a nyugat-iráni Horramábádban, ahol a fiatalon meghalt Nika Sakarami sírjánál gyülekeztek a demonstrálók. Egy harmincéves tüntető, Iszmail Mauludi mahábádi temetésén a biztonsági erők tüzet nyitottak és három embert megöltek a Hengav emberi jogi szervezet szerint. Ali Hameneire, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjére utalva a tüntetők azt skandálták, hogy „Halál a diktátorra!” A Hengav szerint két másik tüntető a nyugat-iráni Banehben halt meg.

Az iráni vezetők továbbra is Irán „ellenségeit” okolják a zavargásokért. A Köztársasági Gárda hírszerzése közleményében pénteken a CIA amerikai hírszerző ügynökséget és nagy-britanniai, izraeli, szaúd-arábiai szövetségeseit vádolta az Iráni Iszlám Köztársaság elleni „összeesküvéssel”. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.