Titkolják, hogy kit ajánl a korrupcióellenesnek szánt új hatóság élére a jelölőbizottság

POLITIKA
2022 november 02., 09:16
comments 20

A Népszava beszámolója szerint szaporodnak a jelei annak, hogy a magyar kormány csak alibiből, az uniós források megszerzése érdekében akart létrehozni egy korrupcióellenesnek nevezett szervezetet, az Integritás Hatóságot. A lap cikke szerint ugyanis az IH elnökének és elnökhelyettesének személyére egy háromfős, alkalmassági bizottság tett javaslatot egy nyilvános pályázat után, és erről összesen annyit tudni, hogy az elnöki pályázatra 20 beadvány érkezett, és ebből ötöt találtak érvényesnek, míg az elnökhelyettesi posztra 33, és ebből 13 lett érvényes.

Ám a magát a bizottságot kinevező Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) közleményeiből derült ki, hogy már távozott is a testület egyik tagja, aki teljesen függetlennek volt tekinthető a kormánytól:

Pataki Balázs, aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével.

Azaz a bizottság menet közben alakult át, és nem tudni, milyen eljárás alapján választották ki az elnök- és helyettesjelölteket. A jelöltek közül a korábban Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bankban dolgozó Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke választhat majd, de ebben segíthetnek neki az ÁSZ alelnökei, például Karas Monika, aki a Médiahatóságot vezette azokban az években, amikor a fideszes hatalom radikálisan alakította át itthon a média világát.

Az alkalmassági bizottság közben azt írta a lapnak közleményében, hogy az első két helyen két egyelőre ismeretlen személyt javasolnak az elnöki posztra, mert az elvben nyílt pályázaton induló jelöltek többsége nem járult hozzá a neve nyilvánosságra hozatalához. Az öt elnökjelöltből összesen ketten járultak hozzá nevük közléséhez.

A bizottság elnökhelyettesnek első helyen a Tarlós-korszak BKK-vezérét, Dabóczi Kálmánt javasolta, míg a második helyre Dajka Gabriellát, aki a lap által fellelt életrajza szerint jelenleg az állami tulajdonú MVM Services vezető közbeszerzési szaktanácsadója.

A lap cikke megjegyzi azt is, hogy az alkalmi bizottság tagjai egy teljesen ellenőrizetlen, nem nyilvános eljárás végén a fideszes Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium alá sorolt „Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság” vezetője, Dencső Balázs nevezte ki, é a kormányfüggetlen, civil korrupcióellenes szervezet, a Transparency International által javasolt szakemberekből senki sem került be.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.