Bolygógyilkos aszteroidát fedeztek fel, a kutatók szerint keresztezheti a Föld pályáját

űr
2022 november 03., 06:13
comments 8

Nyolc év óta a legnagyobb bolygógyilkos méretű aszteroidát fedezték fel csillagászok. A 2022 AP nevű aszteroidáról a Föld és a Vénusz pályáján belüli űrsziklák után kutatók azt mondták, hogy a hatalmas űrszikla keresztezheti a Föld pályáját.

Az Astronomical Journal című szakfolyóiratban írt tanulmány vezető szerzője, Scott Sheppard és a washingtoni Carnegie Institution for Science munkatársai elmondták, hogy három „meglehetősen nagy" aszteroidát találtak, amelyek közül az egyik - a 2022 AP7 - keresztezi a Föld pályáját, így potenciálisan veszélyes aszteroidának (PHA) számít.

Mintegy 1,1 és 2,3 km közötti átmérőjével a csapat szerint az aszteroida a 2014 óta felfedezett legnagyobb potenciálisan veszélyes aszteroida, és valószínűleg a valaha felfedezett legnagyobbak felső 5 százalékába tartozik.

„Minden 1 kilométernél nagyobb aszteroida bolygógyilkosnak számít” - mondta Sheppard, hozzátéve, hogy ha egy ilyen objektum becsapódna a Földbe, a becsapódás pusztító hatással lenne az általunk ismert életre, mivel a por és a szennyező anyagok felszállnának a légkörbe, ahol évekig elidőznének. „A Föld felszíne valószínűleg jelentősen lehűlne, mivel a napfény nem jutna el a bolygóra. Ez olyan tömeges kihalási esemény lenne, amilyenre évmilliók óta nem volt példa” - mondta.

A tanulmányban azt írják, hogy jelenleg nincs esélye arra, hogy eltalálja a Földet. Sheppard szerint a 2022 AP7 akkor keresztezi a Föld pályáját, amikor a Föld a Nap másik oldalán van.

Jay Tate, a közép-walesi National Near Earth Objects Information Centre igazgatója a Guardiannek azt mondta, hogy a Föld kicsi célpont. „Jelenleg egyébként is meglehetősen kicsi a becsapódás valószínűsége. Nem mondanám elhanyagolhatónak, de meglehetősen alacsony.”

A ‌‌Dimorphos becsapódás előtt
photo_camera A Dimorphos becsapódás előtt Fotó: -/AFP

Szeptemberben a NASA sikeresen eltérítette a Dimorphos nevű aszteroidát. A kísérlet célja egy olyan lehetséges stratégia tesztelése volt, amivel meg lehet védeni a Földet a fenyegető objektumoktól. Egy Dimorphos-méretű aszteroida - ami kétszer akkora, mint az Eiffel-torony - például egy kilométer átmérőjű, több száz méter mély krátert vájna a Földbe. Az eredmény azt bizonyítja, hogy egy ilyen ötlet működne, feltéve, hogy elég korán kezdeményezik, és a célpont nem túlságosan masszív. Tate szerint hasonló megoldás az aszteroida mérete miatt nem biztos, hogy alkalmas lenne a 2022 AP7-re, de vannak más lehetséges módszerek is. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.