Csak a kiválasztottakon segít a kormány nagy gyármentő programja

gazdaság
2022 november 03., 17:54
comments 2

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint kicsit szerencsétlenül alakult a kormány által meghirdetett gyármentő program eljárásrendje, ezért korrekciós körökre lehet szükség. A 150 milliárd forintos keretre a négynapos hétvége után, november 2-án 7:30-kor nyitották meg a regisztrációt, és 18 perccel később a lebonyolító Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) már fel is függesztette azt, mert kimerült a keret.

„Amennyire meg tudjuk ítélni, akik regisztráltak, azok a rövid határidő miatt felülről becsülhették az igényeiket, mert van egy több hónapos verifikációs időszak a kiírásban, ahol még büntetlenül vissza lehet vagy kell venni ezekből. Azt gondolom, a jó szándék megvolt a kormányzat részéről, hogy a magyar cégek, amelyek rugalmasan, gyorsan fel tudnak készülni egy ilyen pályázatra, sikerrel vegyék az akadályt. Az ablak és az eljárási rend szerencsétlenül alakult, ha aránytalan a kapun bejutó cégek mintája, mennyisége, eloszlása, korrekciós körökre lehet szükség"

– mondta lapunknak Lakatos Péter, az MGYOSZ társelnöke.

Tehát nagyon sok gyáros úgy ítélte meg, hogy az ő gyárát vissza nem térítendő állami támogatásból kell most megmenteni. Az online regisztrációnál viszont a gyorsaság, és nem a rászorultság döntött. A sikerrel járt gyárak és tulajdonosaik listája még nem ismert, de mindenképp érdekes lesz figyelni, hogy például hányan kötöttek az elmúlt években stratégiai partnerségi megállapodást a kormánnyal. Ezen a listán jelenleg 93, többnyire külföldi hátterű vállalkozás szerepel: az első megállapodást a Coca-Cola írta alá 2012-ben, a legutóbbit a francia Alstom október közepén.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.