Erdogan kihívója lett az első, akit megvádoltak a török dezinformációs törvény alapján

külföld
2022 november 03., 20:37

Nem kellett sokat várniuk a bizonyítékra azoknak, akik amiatt aggódtak, hogy Erdogan elnök rendszere az október közepén elfogadott dezinformációs törvénnyel valójában a kritikusait akarja elhallgattatni. Az első ember, akit a törvény alapján megvádoltak, éppen a legnagyobb ellenzéki párt vezetője Kemal Kılıçdaroğlu.

A Republikánus Néppárt (CHP) vezetőjét, aki a következő elnökválasztáson Erdogan ellen indulhatott volna, azzal vádolják, hogy „félrevezető információkat terjesztett”. Az új törvény alapján Kılıçdaroğlu ezért akár három év börtönt is kaphat.

photo_camera Kemal Kılıçdaroğlu Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Kılıçdaroğlu kedden arról írt a Twitteren, hogy szerinte a kormánypárt, az AKP felelős a Törökországban tomboló metamfetamin-járványért. Egy videóban arról beszélt, hogy a drogkereskedők pénzéből finanszírozzák az államadósságot, és szemet hunynak, ha behozzák a pénzüket. Másnap Szulejmán Soylu belügyminiszter azt válaszolta neki, hogy egy török állampolgárnak, egy pártelnöknek nincs joga rágalmazni az államot, a rendőrséget, a csendőrséget és a hadsereget.

Az elnökválasztást jövő júniusban tartják, és az infláció és a valutaválság miatt Erdogan pártjának támogatottsága nagyon visszaesett. (Orf/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.