Interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, Japánban riasztást adtak ki

külföld
2022 november 03., 07:01
comments 7

Észak-Korea csütörtökön kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), de a dél-koreai hadsereg szerint a rakéta repülés közben meghibásodott. Ez már Phenjan hetedik kilövése idén, és egyes források szerint hamarosan nukleáris fegyvert tesztel.

Szerdán az Észak-Korea által kilőtt egyik rakéta áthaladt a tengeri határon, ez a két ország történetében először fordult elő. A rövid hatótávú rakéta Szokcsó városától mintegy 60 kilométernyire csapódott a tengerbe, a dél-koreai Ullung-szigeten be is indultak a légvédelmi szirénák. Dél-Korea később három rakétát lőtt ki válaszként, közel a tengeri határhoz.

Japán polgár nézi feszülten a híreket, amiben éppen egy észak-koreai rakétakísérlet képeit mutatják.
photo_camera Japán polgár nézi feszülten a híreket, amiben éppen egy észak-koreai rakétakísérlet képeit mutatják. Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Az Egyesült Államok és Dél-Korea az eddigi legnagyobb közös légi hadgyakorlatot tartja a térségben. Phenjan élesen bírálta ezt, „agresszívnek és provokatívnak” nevezte.

Csütörtökön Észak-Korea helyi idő szerint 07:40 körül lőtt ki egy nagy hatótávolságú rakétát, olvasható a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében. Egy forrás megerősítette a BBC-nek, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakétáról volt szó. Mintegy 760 kilométert repült, és közel 2 kilométeres magasságot ért el. A kilövés azonban feltehetően kudarccal végződött, közölte a dél-koreai hadsereg. Phenjan ezen kívül két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát is tesztelt.

A kilövések miatt a japán kormány csütörtök reggel ritka vészhelyzeti riasztást adott ki néhány északi régiójának lakosai számára, és felszólította őket, hogy maradjanak otthon. Tokió kezdetben azt mondta, hogy a rakéta Japán felett repült el, de Jaszukazu Hamada védelmi miniszter később azt mondta, hogy nem haladt át a japán szigetvilágon, hanem eltűnt a Japán-tenger felett. Fumio Kishida miniszterelnök később elítélte Észak-Korea ismételt rakétakilövéseit, és felháborítónak nevezte azokat.

photo_camera Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Az Egyesült Államok szerint a kilövés bizonyította, hogy Észak-Korea rakétaprogramja milyen fenyegetést jelent a szomszédokra, valamint a nemzetközi békére és biztonságra. „A Koreai Köztársaság és Japán védelme iránti elkötelezettségünk továbbra is szilárd" - mondta a külügyminisztérium szóvivője.
Eközben Cso Hjun-dong dél-koreai külügyminiszter-helyettes és Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes csütörtöki telefonbeszélgetésük során sajnálatosnak, erkölcstelennek nevezte a kilövéseket.

Az északiak idén rekordszámú rakétát teszteltek, miközben a feszültség egyre csak nő. A bénító szankciók ellenére Phenjan 2006 és 2017 között hat nukleáris kísérletet hajtott végre, és feltételezések szerint hetedik kísérletet is tervez. Tovább fejlesztette katonai eszközeit, megszegve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Észak-Korea szeptember vége óta felgyorsult aktivitása miatt „ennek a vége valószínűleg a hetedik nukleáris teszt lesz, hogy bizonyítsák nukleáris képességeiket és eltökéltségüket” - mondta Park Won-gon, az Ewha Woman University észak-koreai tanulmányok professzora a BBC-nek. „Irreális elvárás, hogy Észak-Korea denuklearizáljon, mivel de facto nukleáris állam státuszt akar, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessen az Egyesült Államokkal.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.