Először lőtt át a tengeri határon rakétát Észak-Korea

külföld
2022 november 02., 05:06

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Dél-Korea felé, és a két ország történetében először fordult elő, hogy a rakéta áthaladt a tengeri határon. A rövid hatótávú rakéta Szokcsó városától mintegy 60 kilométernyire csapódott a tengerbe, a dél-koreai Ullung-szigeten be is indultak a légvédelmi szirénák, írja a BBC.

Dél-Korea később három rakétát lőtt ki válaszkén, közel a tengeri határhoz. Az ország elnöke, Jun Szogjol tényleges területi inváziónak nevezte a történteket.

Phenjan szerda reggel legalább 10 rakétát lőtt ki, keleti és nyugati irányba. A dél-koreai hadsereg vezetése korábban jelezte, hogy nem fogják tolerálni Észak-Korea hasonló provokatív akcióit, és az Egyesült Államokkal való szoros együttműködésükben érdemben fognak reagálni a jövőben.

Észak-Korea legutóbbi rakétakilövései után mind Dél-Koreában, mind Japánban összehívták a nemzetbiztonsági bizottságokat.

Észak-Korea kedden figyelmeztette Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, hogy fejezzék be a félsziget köré tervezett katonai hadgyakorlatukat, különben erőteljes eszközökkel fognak reagálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.