Lassult a lakásárak emelkedése, de még így is sosem látott infláció van a lakáspiacon

ingatlan
2022 november 03., 11:00
comments 6

Lassult a lakások árának emelkedése, de ilyen mértékű drágulásra - összesen három hónap alatt - még így sem volt példa korábban, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új Lakásár-index kiadványából.

Az év első félévében a lakások átlagos ára Budapesten 47,8 millió forint volt, közel 2 millióval több, mint az elmúlt évben. Az átlagos négyzetméterár 804 ezer forint körül alakul, ami 85 ezerrel több, mint tavaly. Még durvábban nőttek az árak vidéken: a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban az újépítésű lakások 18 százalékkal drágultak tavalyhoz képest. Sokkal drágábbak lettek a lakások Debrecenben, Győrben, Szegeden is, Siófokon pedig már annyiba kerül lakást venni, mint Budapesten.

A jelentés szerint az év első három hónapjában 8,9 százalék, a második negyedévben már csak 6,3 százalék a használt lakások árának emelkedése, az újaké 6,6 százalékról 3,3 százalékra lassult. Az áremelkedés okai a KSH szerint a növekvő infláció és a romló hitelezési feltételek: az új lakások építésére és vásárlására folyósított hitelek száma még emelkedett, de használt lakásokra már egyre kevesebben vesznek fel hitelt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.