Letartóztatták a Boogaloo Bois szélsőséges mozgalom két tagját

külföld
2022 november 03., 08:54
comments 4

Az FBI letartóztatta a Boogaloo Bois nevű szélsőséges kormányellenes csoport két feltételezett tagját. A 24 éves michigani Timothy Teagan a drogfogyasztásáról hazudott, amikor fegyvert vásárolt, a 29 éves ohiói Aron McKillipset pedig gépfegyver illegális birtoklásával és fenyegetéssel vádolják.

Teagan szerdán jelent meg a michigani Detroitben lévő szövetségi bíróságon, és színes, hawaii stílusú pólót viselt, amit a Boogaloo mozgalom támogatói gyakran hordanak. A kormányellenes szubkultúrát, aminek követői szerint egy második amerikai polgárháború közeleg, számos belföldi terrorista-merénylettel hozták kapcsolatba.

photo_camera Boogaloo Bois Fotó: Jason Whitman/NurPhoto via AFP

Teagant október 25-én tartóztatták le Detroit egyik külvárosában apja bántalmazása miatt. Az FBI ügynökei később visszatértek, és a szobájában marihuánagyanús csomagokat találtak. A bírósági papírok szerint Teagan egy korábbi fegyvervásárlás során igazolta, hogy nem használ kábítószereket. A rendőrök testpáncélt, Boogaloo mozgalmi zászlókat és gázálarcokat is találtak az ingatlanban.

Az ohiói Sanduskyban élő McKillipset kedden tartóztatták le. Azzal vádolják, hogy online fenyegetőzött egy rendőr és egy szövetségi informátor megölésével. Állítólag azzal is dicsekedett, hogy félautomata puskákat alakított át gépfegyverré.

A büntetőfeljelentés szerint 2021 szeptemberében egy privát csoportban azt mondta: „Még nem szereztem szövetségi jelvényt egy holttestről, úgyhogy az időm itt még közel sem ért véget, lol.” Állítólag azzal is fenyegetőzött, hogy felrobbantja a Facebook központját és az amerikai adóhivatalt is.

A november 8-án esedékes félidős választások közeledtével az amerikai kormány a múlt héten közleményt juttatott el a bűnüldöző szervekhez, amiben a belföldi erőszakos szélsőségesek „fokozott veszélyére” figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a jelöltek és a választáson dolgozók célpontjai lehetnek „ideológiai sérelmekkel” rendelkező személyeknek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.