Razziázott a szöuli rendőrkapitányságokon a dél-koreai nemzeti rendőrség

külföld
2022 november 03., 05:29

Házkutatást tartott Dél-Korea nemzeti rendőrsége Szöul helyi rendőrkapitányságain és a város Jongszan kerületi hivatalában. Azt vizsgálják, hogy a hatóságok alkalmatlansága hozzájárult-e a halloweeni tömegszerencsétlenséghez, ami 156 ember halálát okozta Itevon városrészben.

photo_camera Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Az első bejelentés a szöuli rendőrségre már órákkal a tömegtragédia előtt megtörtént, a segélyhívót valaki azzal tárcsázta, hogy az éjszakai életéről ismert belvárosi részében a fő útvonal és a Hamilton hotel előtti rész veszélyesen zsúfolttá vált. Legalább 11 segélyhívás volt a következő 3 órában.

Szerdán a dél-koreai rendőrség közölte, hogy az országos rendőrfőnököt, Yoon Hee-geunt csaknem 2 órával a katasztrófa bekövetkezése után, 22:15-kor értesítették az esetről. A rendőrfőnök nem sokkal éjfél után kapta az első jelentést a kialakult helyzetről, és öt perccel később felhívta Kim Gvangho szöuli fővárosi rendőrfőnököt, hogy elrendelje a gyors reagálást és a maximális mozgósítást.

A szöuli haloweeni tömegtragédia áldozataira emlékező fiatal férfi alkoholt locsol az elhunytak emlékére.
photo_camera A szöuli halloweeni tömegtragédia áldozataira emlékező fiatal férfi alkoholt locsol az elhunytak emlékére. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A rendőrség közölte, hogy a különleges nyomozócsoport tagjai a szöuli városi rendőrség, valamint a jongszani rendőrkapitányság, a kerületi hivatal, a tűzoltóság és más hivatalok iratait gyűjtötték össze. Az első vizsgálatokban azt írják, hogy a rendőrök nem kezelték hatékonyan és kellően komolyan a beérkezett segélyhívásokat.

Az esetnek legalább 156 halálos áldozata van, a hatóságok 2600 eltűnt emberről kaptak bejelentést, és sok sérültről is tudni. Ez volt 3 év után az első alkalom, hogy a világjárvány után ismét maszk és korlátozások nélkül lehetett ünnepelni Szöul belvárosi részén, Itevonban, ahol a szűk utcákban torlódott össze rengeteg ember. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.