Svájc továbbra sem engedi, hogy svájci gyártmányú lőszert küldjenek Ukrajnába a németek

háború
2022 november 03., 17:17
comments 39

A német védelmi miniszter múlt hónapban levélben kérte a svájci kormányt, hogy engedélyezzék Németországnak 12 400 svájci gyártmányú lőszer szállítását Ukrajnába a németek által átadott Gepard légvédelmi harckocsikhoz.

Scholz a gepárdon
photo_camera Scholz kancellár gepárdon Fotó: AXEL HEIMKEN/AFP

Svájc azonban – ahogy júniusban is tette – visszautasította a kérelmet: „A semlegességi törvénybe foglalt egyenlő bánásmód alapján Svájc nem tud beleegyezni a svájci eredetű hadi felszerelések Ukrajnába szállításához mindaddig, amíg Ukrajna részese egy nemzetközi konfliktusnak” – közölte a kormány.

A Svájc által évtizedekkel ezelőtt Németországba exportált 35 mm-es lövedékeket az egyezmény szerint a német fél nem adhatja tovább svájci engedély nélkül. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.