Útblokádokkal tiltakoznak Bolsonaro veresége ellen, a volt elnök megkérte őket, hogy menjenek haza

külföld
2022 november 03., 05:29
comments 11

Napok óta kamionosok akadályozzák a forgalmat Brazíliában: így tüntetnek azért, mert szerintük a vasárnapi elnökválasztáson a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva csalással győzte le a szélsőjobboldali Jair Bolsonarót. Bolsonaro szerdán elhatárolódott a tüntetésektől, és felszólította a résztvevőket, hogy „tüntessenek máshol" - írja a BBC.

A vasárnapi elnökválasztáson Lula a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg, míg Bolsonaro 49,1 százalékot. Tegnap, három nappal a választás után, Bolsonaro alelnöke végül már elismerte a volt elnök vereségét, Bolsonaro pedig hétfő este rövid hivatalos nyilatkozatot tett, amiben köszönetet mondott a rá szavazóknak. Az útblokádok az eredmény kihirdetése óta zajlanak: a rendőrség szerdán közölte, hogy eddig több mint 600 lezárást számoltak fel, amelyek óriási káoszt okoztak az országban, sokan üzemanyaghiánytól félnek, és rengeteg járatot kellett törölni a fennakadások miatt. 156 blokád még maradt.

A tiltakozó kamionosok szerint Lula csalással nyert a választásokon. A vereséget szenvedő Bolsonaro felszólította a vasárnapi választási eredmények ellen tüntetőket, hogy hagyják el az utakat, és tiltakoznak máshol. Egyúttal tisztázta, hogy semmi köze a blokádokhoz, és az nem is minősül legális tiltakozásnak.

Ahol a biztonsági erőknek nem sikerült felszámolniuk az útlezárásokat, a fociultrák vették saját kezükbe a dolgokat: a brazil O Globo szerint négy szurkolói egyesület áttörte a bolsonarista barikádokat Minas Gerais, São Paulo és Paraná államokban, hogy ott tudjon lenni Brazília legfontosabb labdarúgó-bajnokságán, a Brasileirãon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt