„14 órás munkanapok szünet és WC nélkül” - házvezetőnője perelte be Jeff Bezost

külföld
2022 november 04., 21:25

Nem biztonságos és egészségtelen munkakörülmények miatt beperelte egykori házvezetőnője Jeff Bezost, az Amazon volt elnök-vezérigazgatóját, valamint két másik céget, akik állítólag Bezos ingatlanjait kezelik.

Mercedes Wedaat 2019-ben vették fel takarítói munkakörbe, „egy család körül kellett észrevehetetlenül dolgoznia.” Egyes műszakjai 14 órát is tartottak szünetek nélkül, ez idő alatt pedig „nem volt ésszerűen elérhető fürdőszoba a házvezetőnők számára” - írja a keresetben.

Jeff Bezos 2018. szeptember 19-én.
photo_camera Jeff Bezos 2018. szeptember 19-én. Fotó: Jim Watson/AFP

Amikor a Bezos család otthon tartózkodott, a házvezetőnők csak takarítás céljából léphettek be a házba, vagyis a mosodaajtón keresztül nem tudtak közvetlenül a fürdőszobába jutni, mivel azt csak a házból lehetett elérni. Ehelyett a mosókonyha ablakán kellett kimászniuk, hogy el tudjanak menni mosdóba.

A panasz szerint - a könnyen hozzáférhető fürdőszobák hiánya miatt - ő és más házvezetőnők a nap nagy részét úgy töltötték, hogy nem tudták használni a WC-t, ami gyakori húgyúti fertőzésekhez vezetett.

Wedaa további állításai:

  • Nem volt hely a házvezetőnőknek a pihenésre.
  • A házvezetőnők néha a mosókonyhában étkeztek.
  • A spanyolajkú alkalmazottakat faji hovatartozásuk miatt diszkrimináció érte.
  • Panaszkodott a főnököknek a szerződéses alapon alkalmazott, papírokkal nem rendelkező munkavállalókra, a pihenőszünetek hiányára és a nem biztonságos munkakörülményekre.
  • Panaszai miatt lefokozták, annak ellenére, hogy soha nem volt fegyelmi eljárás ellene a munkateljesítménye miatt.
  • Jogtalanul elbocsátották, mivel azt mondták neki, hogy "boldogtalannak" tűnik, és ez negatív hatással van a csapatra.

Wedaa kártérítést követel, amelynek összegéről a bírósági tárgyaláson kell dönteni.

Harry Korrell, Bezos ügyvédje szerint Wedaa állításai abszurdak, és azt mondta, hogy csak azután nyújtotta be a keresetet, hogy elutasították a 9 millió dolláros kártérítésre vonatkozó követelését. Az ügyvéd azt is mondta, hogy Wedaa évente több mint hat számjegyű összeget keresett, és ő volt a vezető házvezetőnő. „Ő volt a felelős a saját szünet- és étkezési idejéért, és több fürdőszoba és pihenőszoba állt az ő és a többi alkalmazott rendelkezésére. A bizonyítékok azt fogják mutatni, hogy Wedaat a teljesítménye miatt bocsátották el.”

Wedaa ügyvédje, Patrick McGuigan szerint ügyfele „egész életében keményen dolgozott, nagyon hiteles személyiség, és meggyőző bizonyítékok támasztják alá állításait.” (Sky News)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.