A német Zöldek szerint a klímatüntetők emberéleteket veszélyeztetnek

külföld
2022 november 04., 19:30
comments 18

A környezetvédő mozgalomból kinőtt kisebbik német kormánypárt, a Zöldek vezetői a klímaaktivistákat vádolják egy kerékpáros haláláért. Hétfőn vesztette életét egy 44 éves kerékpáros, akit egy betonkeverő ütött el. Azért nem sikerült megmenteni az életét, mert a segítségére siető mentők dugóba keveredtek az Utolsó generáció nevű klímaaktivista csoport demonstrációja miatt.

photo_camera Az Utolsó generáció egy korábbi, október 26-i demonstrációján a Leipziger Straßét zárta le Berlinben. Fotó: PAUL ZINKEN/dpa Picture-Alliance via AFP

"Bárki, aki mások egészségét és életét veszélyezteti, elveszíti minden legitimitását, egyben magának a klímamozgalomnak is árt. Bizonyos csoportok bizonyos tüntetései most pont ezt teszik" - közölte Robert Habeck alkancellár, a Zöldek egyik vezetője.

Ezzel Habeck keményebb álláspontot vett fel még a kormányánál is, hiszen a kormányszóvivő helyettese, Wolfgang Büchner hivatalos reakciójában nem ment el odáig, hogy a tiltakozókat hibáztassa a kerékpáros haláláért.

Az Utolsó generáció - ez a csoport locsol le mostanában műremekeket a múzeumokban - elismerték, hogy a baleset idején pár aktivistájuk valóban az egyik legfontosabb berlini főúton, az A100-ason tiltakozott, emiatt a rendőrség egy sávra volt kénytelen korlátozni a fontos főút forgalmát. A csoport közleményében arra panaszkodott, hogy az eset után "az egész médiarendszer" ellenük fordult, pedig a tagjaikat nagyon is megviselte a haláleset. "Tudjuk, hogy tiltakozásunk sok szempontból kényelmetlenséget jelent. Minden nap azzal szembesítjük az embereket, amit szeretnének figyelmen kívül hagyni" - írták. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.