Egy ukrán komikus egy nap alatt összeszedte a pénzt ötven pszh-ra

külföld
2022 november 04., 14:06

Szerhij Pritula, a népszerű ukrán komikus csütörtökön már azt szervezhette, hogy hogyan juttassa el az ukrán frontvonalra azt az ötven brit páncélozott szállítóharcjárművet (pszh), amire amúgy csak az előző nap kezdte összegyűjteni a pénzt közadakozásból. 5,5 millió dollárra volt szüksége, azt remélte, hogy egy hét alatt összegyűlhet a pénz.

Ukrán katona egy FV103 Spartan páncélozott szállítóharcjárművel, amit Nagy-Britannia adott Ukrajnának 2022 júliusában. Egy ukrán komukus, Szerhij Pritula most ötven ilyen pszh-t vásárol magánalapítványával, közadakozásból.
photo_camera Ukrán katona egy FV103 Spartan páncélozott szállítóharcjárművel, amit Nagy-Britannia adott Ukrajnának 2022 júliusában. Egy ukrán komikus, Szerhij Pritula most ötven ilyen pszh-t vásárol magánalapítványával, közadakozásból. Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Valójában a fele már a gyűjtés első kilenc órájában befutott, a támogatók között voltak ukrán nagyvállalatok, de olyan kisebb boltok is, mint például a Matracok Világa. Csütörtök délben már le is állíthatták a gyűjtést népszerűsítő, jellemzően mémekre alapozott kampányt, melyek tematikája a "spártaiak a perzsák ellen" volt, utalva arra, hogy a beszerzendő FV103-asok kódneve a spártai (Spartan), és részben azok ellen a Sahid-136-os drónok ellen nyújthat védelmet, amit az oroszok az irániaktól kaptak.

A Spartanokat a brit hadseregben 1978-ban rendszeresítették, az elmúlt években kezdték meg kivezetésüket. Nagy-Britannia korábban hivatalosan is átadott 35 darabot belőlük Ukrajnának, ezek jól teljesítettek a fronton. A most beszerzendő ötven Spartan már nem a brit hadsereg tulajdona, magánszemélyektől veszik meg a már leselejtezett, de jó állapotú harcjárműveket, amelyek egyike sem futott többet tízezer kilométernél.

Az ötven pszh-t tehát nem állami szereplő, hanem végső soron Pritula önmagáról elnevezett alapítványa szerzi be és adományozza az ukrán hadseregnek. (Via The Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.