Rasszista bekiabálás miatt szakították félbe a francia nemzetgyűlést

külföld
2022 november 04., 11:34

A jobboldali Grégoire de Fournas, a Nemzeti Összefogás (RN) parlamenti képviselője félbeszakította Carlos Martens Bilongót, a szélsőbaloldali LFI fekete képviselőjét a francia nemzetgyűlés, a parlament alsóházának ülésén, és azt kiabálta: „Menjen vissza Afrikába”.

Bilingo épp arra szólította fel a francia kormányt, hogy működjön együtt az uniós országokkal, így Olaszországgal és annak most megválasztott miniszterelnökével, Giorgia Melonival, hogy együtt segítsék a Földközi-tengerből kimentett afrikai menekülteket. Ekkor kiabált be Fournas, mire azonnal káosz lett az ülésteremben, és felfüggesztették az ülést.

Bilingo és pártja azt mondta, a bekiabálás rasszista és személyes támadás volt, Fournas pártja viszont azzal érvelt, hogy a közbeszólás valójában nem Bilingónak, hanem a tárgyalt menekülteknek szólt.

Ezt viszont képtelenség lesz eldönteni, ugyanis franciául a „menjen vissza” (mármint a fekete képviselő) és a „menjenek vissza” (a menekültek) ugyanúgy hangzik, csak írásban lehetne megkülönböztetni a kettőt. A Qu’il(s) retourne(nt) en Afrique! mondat zárójel nélkül egyesszámban van, a zárójeles részekkel együtt pedig már többesszámban, viszont pontosan ugyanúgy hangzik a kettő kiejtve.

„Franciaországban születtem, francia törvényhozó vagyok” – mondta a bekiabálás után újságíróknak Bilingo, hozzátéve, hogy nem gondolta, hogy a bőrszínét fogják egy vita középpontjába állítani.

Mathilde Panot, a szélsőbaloldali France Unbowed vezetője a Nemzetgyűlésben azt követelte, hogy de Fournas a francia törvényhozókra kiszabható legkeményebb büntetést, vagyis kizárást kapjon. „Az olyan rasszistáknak, mint ő, nincs helyük a parlamentünkben” – írta Twitteren. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.