Továbbra sem tudni, hogy a vb után ki fogja üzemeltetni az atlétikai stadiont és környékét

Budapest
2022 november 04., 06:11
comments 12

„Egyelőre jól állunk” – mondta Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a HVG-nek azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi és a kerületi önkormányzatnak az atlétikai stadion támogatásáért cserébe sikerült kiharcolnia, hogy a kormány jelentős társadalmi haszonnal bíró helyi fejlesztéseket támogasson.

Igaz, a diákváros ügyében nem léptek előre, mert közbejött a kínai Fudan Egyetem-projekt. De ahogy a lap is írja, az egyezség része, hogy a kormány a stadion környezetében, a Duna-parton létesítsen közcélú szabadidő- és sportparkot, a stadion épületében pedig egy 100 gyerek befogadására alkalmas sportóvodát.

Ezeket most csak előkészítik, a HVG cikke szerint a végső kialakítás majd csak a világbajnokság után lehetséges. Akkor adják majd csak át a közparkot a játszótérrel, a kerékpárúttal, az extrémsport-parkkal és mozival.

Ami biztos, hogy az óvoda helye már megvan, ahogy a szabadidő-, illetve sportpark kivitelezési tervei is elkészültek, és a visszaépítendő Vituki-strand működtetéséhez szükséges hévízkutat is megfúrták.

Emellett a kormány 5,6 milliárd forint támogatást ígért egy, a régi szakrendelővel egybeépülő új, modern berendezésekkel és geotermikus fűtésrendszerrel felszerelt egészségügyi épület felépítéséhez.

Azt viszont továbbra sem tudni, hogy a vb után ki fogja üzemeltetni az atlétikai stadionban és környékén az egyes infrastruktúra-elemeket. Baranyi Krisztina szerint erről még a kormány sem döntött. Az óvoda üzemeltetése alapesetben az önkormányzat feladata lesz, a park fenntartásában is készek szerepet vállalni, a stadionépület esetében pedig az atlétikai szövetséggel is egyeztetnek.

A kormány által felfüggesztett nagyberuházások közül több is érinti Ferencvárost, így a Galvani híd megépítése, az 5-ös metró, illetve a csepeli HÉV meghosszabbítása a Kálvin térig és a déli körvasút. A lista pedig még nem végleges, Lázár János pedig csak későbbre ígért ezekről tájékoztatást Baranyinak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.